Omladinski savjet Prijedor, kao najaktivnija organizacija mladih u Republici Srpskoj, bio je domaćin 25. Susreta mladih Republike Srpske.

Susreti su trajali pet dana i okupili su čak oko 200 učesnika, volontera i organizatora iz cijele Republike Srpske, kao i partnerskih omladinskih organizacija izvan Republike Srpske, zbog toga su ocjenjeni kao najbrojniji susreti od postojanja ove manifestacije. Na pripremi događaja radio je organizacioni tim, koji su činili predstavnici mnogih organizacija mladih, na čelu sa Omladinskim savjetom Republike Srpske, a za samu pripremu bilo je potrebno mjesec dana truda i zalaganja. Učesnici su bili omladinci iz Banja Luke, Prijedora, Doboja, Gradiške, Bijeljine, Višegrada, Brčkog, Zvornika, Čelinca, Sokoca, Rudog, Novog Grada i drugih gradova i opština Republike Srpske. Organizacioni tim je za učesnike pripremio različite aktivnosti koje se tiču edukativnog, sportskog, kulturnog, volonterskog i zabavnog karaktera. Učesnici su upoznali znamenitosti i tradiciju grada Prijedora, kroz turistički obilazak grad i njegovih ustanova i institucija, kao i kroz istorijski čas u Nacionalnom parku “Kozara”.

25. Susreti mladih započeli su 9. avgusta svečanom ceremonijom u LJetnoj bašti Prijedor.

Drugog dana učesnici su prisustvovali turističkom obilasku grada u organizaciji Turističke organizacije grada Prijedora. Učesnici su obišli i vidjeli Potkozarsku kuću, Galeriju “Sreten Stojanović” sa postavkom, Pozorište Prijedor, murale našeg grada, Gradsku grada Prijedor, Muzej Kozare u Prijedoru, Spomen kuću dr Mladena Stojanovića i Srpsku pravoslavnu crkvu Svete Trojice. Gradonačelnik Slobodan Javor, direktor “Muzeja Kozare” Dragana Mamić, Direktor “Galerije Sreten Stojanović” Boris Eremić, stavrofor Dragan Hrvaćanin i ostali zaposleni u našim ustanovama, bili su srdačni domaćini mladih.
Nakon turističkog obilaska, učesnici su imali edukativna predavanja i radionice. Prvo predavanje na temu “Generacija Z” i izazovima današnjice sa kojima se susreću mladi, održao je gost Ilija Trninić, a zatim su uslijedile radionice kao što su okrugli sto na temu profesionalizacije omladinskog sektora, radionica “Budi muško” i slično.
U saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske izvršena je i pokazna vježba u slučaju saobraćajnih nesreća, te se razgovaralo o bezbjednosti o saobraćaju i rizicima koje nosi nesavjesna vožnja.
Takođe, učesnici su prisustvovali panel diskusiji “Jačanje omladinskog sektora” na kojoj su učestvovali: pomoćnik ministra za omladinu Branka Malešević, direktor IRB Republike Srpske Dražen Vrhovac, narodni poslanik Ognjen Vukojević, predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Mladen Pjevčević i predstavnik donatora u omladinskom sektoru. Veče su upotpunili članovi astronomskog udruženja “Sirius” iz Prijedora, koji su učesnicima omogućili posmatranje zvijezda teleskopom.
Trećeg dana učesnici su posjetili NP “Kozara”, gdje su imali predavanje o istorijskom značaju Kozare, a potom su obišli spomenik Revoluciji, memorijalni zid i muzej. Za učesnike je upriličeno i virtuelno posmatranje Bitke na Kozari u Muzeju Kozare.
Tokom trajanja susreta obilježen je i Međunarodni dan mladih . 12. avgust tako što su Omladinski savjet Republike Srpske i Omladinski savjet Prijedora potpisali Deklaraciju o protivljenju odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i time pokazali mladima snagu i značaj omladinske inicijative. Događaju je prisustvovao i predsjednik Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada Mario Crnković, koji se zalaže za očuvanje Une i protivljenje odlaganju. Nakon toga učesnici su u timovima odmjerili snage u sportskim aktivnostima na odbojkaškom i košarkaškom terenu. Volonterizam i kreativnost učesnici su pokazali oslikavanjem i uređenjem išaranih zidova u gradu, time su ostavili svoj pečat i uspomenu na ovaj događaj. Veče je zatvoreno proglašenjem pobjednika i uručivanjem nagrada za sportska postignuća na susretima.

25. Susreti mladih u Prijedoru su zatvoreni 13.avgusta. Svim učesnicima su dodjeljeni sertifikati i zahvalnice za učešće.

Nakon sumiranih utisaka sa 25.Susreta mladih, organizacioni tim zaključuje da je cijeli događaj dobio ogromnu i apsolutnu podršku istitucija Predsjednika Republike Srpske, resornog ministarstva, grada Prijedora, kao i svih lokalnih zajednica, medija i velikog broja omladinaca. Mladi su pokazali svoju snagu, te želju za radom i napretkom. Ovakav i slični događaji su veoma značajni i korisni za Republiku Srpsku. Omladinski savjet Prijedor će se uvijek rado odazvati ovakvim događajima, podržati omladince i biti dio buđenja mladih, te pozivamo sve mlade koji do sada nisu, da se pridruže velikoj porodici Omladinskog savjeta Prijedor i Omladinskog savjeta Republike Srpske.