Bez obzira na to koliko ste srećni u vezi, potpuno je normalno da povremeno dođe do nesuglasica između vas i partnera.

Iako se konflikti sa partnerom mogu činiti ličnim, važno je zapamtiti da najčešće nisu, već se odnose na neslaganje oko nečega.

Prema Anuradi Gupti, izvršnoj direktorki globalne kompanije za pronalaženje partnera „Vows for Eternity“, vrsta konflikta sa partnerom može mnogo reći o zdravlju vašeg odnosa.

Prema njoj, odnos je zdrav ako se prepoznajete u sledećim tvrdnjama:

Komunicirate „ja“ tvrdnjama: Dok se svađate sa partnerom, bitno je da održavate poštovanje i ne omalovažavate ga, niti da koristite sarkazam. Gupti kaže da u zdravom konfliktu obe strane ostaju fokusirane na temu i koriste „ja“ tvrdnje kako bi izrazile svoje osećaje, umesto da krivicu svaljuju na partnera. Oboje ulažu napor da zadrže smirenost i emocionalnu kontrolu, prepoznajući kada je vreme za odmor kako bi sprečili eskalaciju svađe.

Aktivno slušate bez prekidanja: Kada su napetosti visoke, nije najbolje stalno prekidati partnera. Osim što je frustrirajuće, Gupti kaže da stalno prekidanje, čak i ako mislite da to radite da biste bolje izneli poentu, sprečava istinsko slušanje druge osobe i održava vas fokusiranim na ubacivanje reči. Takođe, prekidanje može da dovede do osećaja odbačenosti kod partnera, pa i do potpunog povlačenja iz razgovora. Da bi konflikt bio zdrav, važno je da pažljivo saslušate partnerove stavove i posvetite im punu pažnju, sa saosećanjem. Vaše vreme za izražavanje će doći, ali do tada, treba slušati, savetuje stručnjakinja.

Usredsredite se na problem, a ne na osobu: Iako konflikt može delovati lično, važno je zapamtiti da obično nije. To je lakše ako imate na umu da se radi o nekom pitanju sa kojim se ne slažete, a ne o vama lično. „Smanjite odbrambeni stav, nemojte da koristite prošle pritužbe kao oružje i fokusirajte se na ono što je dovelo do neslaganja“, kaže Gupti.

Uzimate pauze kad je potrebno: Bez obzira na to koliko je teško napustiti sukob, ponekad vam je oboma potreban predah. To vam daje vreme da se smirite i sagledate situaciju. „Da biste to postigli, jednostavno recite partneru da ste preopterećeni i da vam je potrebno vreme da sakupite svoje misli. Na taj način govorite da vam je stalo i do onoga što on ili ona osećaju, ali da vam treba minut“, rekla je stručnjakinja.

Izbegavate „tihi tretman“: Iako je ovo česta taktika u konfliktima, Gupti ističe da nije zdrava i da može da spreči otvorenu komunikaciju. Ako niste spremni da razgovarate sa partnerom o problemu, važno je da to izrazite rečima umesto da ga potpuno ignorišete. Ipak, svi konflikti na kraju moraju da se reše, pa pokušajte da ne ostajete u tišini.

Lako se izvinjavate i praštate: Konflikti, čak i kad su zdravi, mogu da izazovu loša osećaja kod obe strane i Gupti kaže da iskreno izvinjenje može biti moćan podsticaj za pomirenje i obnovu odnosa. „Zdravi partneri se prepoznaju po tome što mogu jedno drugome oprostiti i povući se, bez da se iko oseća kao gubitnik“, rekla je za Huff Post.

Izvor: Večernji.hr

Foto: Pormezz/Shuttrstock