Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas da ova stranka podržava najavljeni protestni skup ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, ističući da je riječ o političkoj optužnici i progonu svakog Srbina i cijele Republike Srpske.

Kovačević je poručio da Srpskoj niko neće da sudi.

– Došao sam danas ovdje ispred Suda i Tužilaštva BiH, ispred nekadašnje Kasarne “Viktor Bubanj” i lokacije na kojoj je tokom građanskog rata bio strašan logor smrti za Srbe iz Sarajeva, da kažem da SNSD, kao najveća politička stranka iz Republike Srpske i BiH, podržava najavljeni skup koji organizuje Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH u petak, 1. septembra u 18.00 časova na ovom mjestu – rekao je Kovačević.

On je istakao da poruka organizatora skupa “Srpska pred sudom” znači da stranci, ne slučajno ponovo Nijemci, žele da progone i sude Srbima zbog toga što samo žele da žive svoj na svome.

– “Srpska pred sudom” znači da se sudi cijeloj Srpskoj i svakom Srbinu u BiH i da treba cijela Srpska da se nađe ovdje pred Sudom i Tužilaštvom BiH. Isto tako, tamo piše “Ideš li rode”, a svaki Srbin zna da je jedini odgovor na to pitanje “Idem, idem” i da će se to pokazati u petak – rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da ga raduje činjenica da se “dižu i bude Srbi u FBiH”.

– FBiH je vjerovatno etnički najočišćeniji prostor poslije Drugog svjetskog rata na prostoru Evrope. Preko 540.000 Srba živjelo je na prostoru FBiH 1991. godine, a danas ih je, prema najoptimističnijim procjenama, oko 35.000. Zbog toga je jako bitno da su baš Srbi iz FBiH zatražili da se održi ova vrsta protestnog skupa – rekao je on.

Kovačević je ponovio da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

– Kristijan Šmit je niko i ništa i nema pravo na bilo kakve odluke – poručio je Kovačević.

Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ne da odobrenje za održavanje mirnog protestnog skupa, Kovačević smatra da bi to bila jasna poruka za Srbe u FBiH da nema nikakvih prava.

– Ukoliko bi bilo koji Bošnjak iz Republike Srpske zatražio da održi bilo kakvu vrstu skupa, to bi bilo odobreno, a kada slučajno, ne bi bilo odobreno, to bi bilo tretirano kao ugrožavanje ljudskih prava – rekao je Kovačević i upitao ko bi se usudio da malobrojnom srpskom življu u FBiH zabrani ovakvu vrstu okupljanja.

Autor: RTRS