Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor danas je najoštrije osudio zabranu održavanja skupa podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ispred Suda i Tužilaštva BiH i ocijenio da je to velika sramota za sarajevske institucije.

– Ovom odlukom su još jednom u Sarajevu izrečeni jeftini politički izgovori kojima se pokušava spriječiti izražavanje volje srpskog naroda. To jasno pokazuje ko zaista diriguje i rukovodi sa BiH i da se sve odluke donose u nekoliko stranih ambasada i političkih kancelarija u Sarajevu – izjavio je Јavor Srni.

On je ocijenio da je ovo presedan i jasna poruka srpskom narodu da mora biti jedinstven u svojim stavovima i odbrani interesa Republike Srpske i njenog rukovodstva.

– Nažalost, ovaj scenario se mogao naslutiti od političkog Sarajeva u kojem odavno za Srbe mjesta nema. Ovo je samo još jedna u nizu poruka da BiH kao ovakva nije održiva – ocijenio je Јavor.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona saopšteno je da je policija zabranila za sutra najavljeni protest, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je Srni da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Dodiku i Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da sutra dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, načelnici opština i gradova, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Autor: SRNA/RTRS