Paralelne akcije u Srbiji i Španiji dovele su do hapšenja vođe balkanskog narko-kartela i pet njegovih najbližih saradnika.  Operacija pod vođstvom Srbije uključivala je policijske vlasti iz Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugala, Španije i Slovenije i bila je podržana od strane Pomorskog centra za analizu i operacije – Narkotici (MAOC-N).

U januaru pokrenuta istraga

U januaru 2022. godine, Odjeljenje kriminalističke policije Beograd pokrenulo je istragu protiv ovog narko-kartela, za kojeg se sumnjalo da je uključen u prodaju velikih količina kokaina iz Južne Amerike u EU. Policijske aktivnosti protiv ove mreže proširile su se na vlasti širom EU i dalje, rezultirajući velikom međunarodnom istragom kojom je koordinirao EUROPOL. Ciljana organizacija uskoro je bila osumnjičena da organizuje šverc više tona kokaina iz Brazila u EU, prenosi Avaz.

Operativna obavještajna služba ukazala je da su skiperi ukrajinskog i češkog poijrekla nekoliko puta putovali do Kapo Verdea ili drugih lokacija na zapadnoj obali Afrike kako bi pripremili brod za transport kokaina. Nedavna saznanja do kojih se došlo otkrila su da se brod nalazi u Brazilu. Ovo je omogućilo brazilskim i španskim vlastima, uz podršku MAOC-N, da pažljivo prate njegovo kretanje.

Akcija od 24. avgusta dovela je do:

– 6 hapšenja

– 15 pretresa kuća

– Zapljene 2,7 tona kokaina

Ostale zapljene uključuju: dva luksuzna vozila, luksuzne satove i preko 550.000 eura u gotovini.

Blokiran je i veliki broj bankovnih računa i nekretnina tokom trajanja tekuće istrage.

Državljanin Srbije glavni organizator

Istraga je identifikovala jednog državljanina Srbije kao jednog od glavnih organizatora u kriminalnoj mreži, koji je zatim označen kao “Visoko vrijedna meta” (HVT- High- value target). Akcije pravosudnih organa ciljale su srbijanskog državljanina kao i druge osobe od suštinskog značaja za kontinuirano funkcionisanje operacija narko-kartela. Glavni koordinatori narko-kartela organizovali su operacije isporuke putem šifrovanih komunikacionih platformi.

EUROPOL je olakšao razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Obavještajna saznanja otkrila su potpuno razvijenu mrežu koja djeluje na raznim kontinentima i državama. EUROPOL je olakšao koordinaciju među državama i poslao stručnjaka u Beograd kako bi podržao istražitelje na terenu. Također je pomogao slanje dva srbijanska istražitelja koji su radili u timu sa španskim vlastima tokom pretresa zaplijenjenog broda.

Operativni tim cilja balkanske kartele

Uklanjanje tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci, konkretno Encrochat, Sky ECC i Anom, omogućilo je međunarodnim policijskim snagama nezapamćen uvid u kriminalne mreže i način njihovog funkcionisanja. Jedan od uočenih trendova bio je važna uloga kriminalnih mreža, koje su uglavnom činili državljani zemalja Balkanskog regiona, u globalnoj trgovini kokainom.

EUROPOL je stvorio Operativni tim Balkanski kartel kako bi pružio odgovor na ovu prijetnju. Operativni tim okuplja zemlje iz Balkanskog regiona, EU i širom svijeta kako bi efikasno ciljali ove kriminalne mreže pod vođstvom članova koji imaju bliske veze u regionu.

Izvor: banjaluka.net