Povremene, argumentovane svađe su dobar pokazatelj da partneri nastoje da reše probleme sa kojima se suočavaju.

Kada krene rasprava, imajte na umu da vikom nećete rešiti ništa, partner vas neće „bolje“ ili „ranije“ čuti zato što ste povisili ton. Osim što je nepotrebno, takođe je najčešće i kontraproduktivno. Ako želite održati „zdravu“ vezu, ovo morate imati na umu.

Ne ignorišite partnera nakon svađe

Ovo je jedna od najčešćih grešaka. Naravno da možete poželeti malo udaljenosti ili „malu pauzu“ odmah posle svađe kako biste sredili svoje utiske i razmišljanja. Ali ako vam je potreban prostor, treba to da kažete partneru umesto da se ponašate kao da druga strana ne postoji.

Američka stručnjak za veze i psihoterapeut Rejčel A. Sasman tvrdi da se često suočava sa ovim sindromom „kamenog stupa“ u vezama. Problem sa ovakvim ponašanjem je što drugi partner oseća da ga kažnjavate i da njegovi/njeni osećaji nisu bitni. Tokom ovog mučnog ćutanja, ne rešavate problem, nego napetost samo raste, a taj problem će se opet pojaviti u budućnosti u potrazi za rešenjem.

Ne koristite partnerove reči protiv njega

„Ono što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu“. Sve što partner izgovori tokom svađe treba ostati tamo. Druga najčešća greška partnera je da koriste prošle reči kao oružje. Ako vam je partner rekao nešto što vas je povredilo ili smetalo, recite mu to odmah i ne vadite to kasnije tokom svađa. Nije ispravno da jedna strana trpi nešto što ne bi trebalo, sve zarad „mirnog doma“. Zapravo, taj mir se ne postiže time jer se stvaraju frustrirajuće situacije koje se ne rešavaju odmah. Ako se ista situacija ponovi sutradan i partnerove reči vas ponovo povrede, dajte mu malo vremena. Nemojte odmah sledećeg dana ponovo pokrenuti istu temu. Prečesto iznošenje istog problema će vas uvući u začarani krug iz kojeg će teško naći izlaz.

Nemojte reći „izvini“ ako to zaista ne mislite

Reč „izvini“ treba označavati da osoba koja je izgovara zaista žali i svesna je svoje greške. Ako to nije slučaj, a izgovorite „izvini“, samo pokazujete da vam nije stalo do rešavanja problema i šaljete drugu poruku: „Evo, rekao/la sam, sad me ostavi na miru“.

Jasno je da sa ovakvim stavom problem neće biti rešen. Ako zaista iskreno želite da se izvinite, onda jasno stavite do znanja za šta žalite (npr. žao mi je što sam te ignorisao/la) i obećajte da ćete se potruditi da ista greška ne bude ponovljena (npr. žao mi je što sam te ignorisao/la, ubuduće to neću raditi. Razgovaraćemo dok ne rešimo problem). Razlika između iskrenog izvinjenja i lažnog je velika i lako se prepoznaje.

Ne tražite opravdanja zbog započete svađe

Postoji bezbroj razloga zbog kojih svađa može početi: loš dan na poslu, glavobolja, nespavanje. Ali svađe zapravo nastaju zbog nedostatka informacija. Jedna strana uvek traži odgovore na pitanja ili nove situacije. Ako ste ljuti, povređeni ili tužni, partner to treba znati. Sutradan, ako očekujete loš dan na poslu, obavestite partnera pre nego što dođete kući.

Ne okrećite partneru leđa ako pokušava da kaže još nešto

Dr Goland upozorava da je neverbalna komunikacija jaka poput vikanja. Ako se uhvatite kako okrećete leđa partneru usred svađe, zaustavite se, izvinite se, vratite se i saslušajte šta druga strana ima da kaže. S razumevanjem, naravno.

Pokažite da se trudite da razumete šta vam govori i ako vam nije jasno, zaustavite partnera i pitajte ga da vam objasni ponovo. Cilj je naći rešenje, i to zajedno.

Izvor: Večernji.hr

Foto: NDAB Creativity/Shuttrstock