Na pružnom prelazu “Trinaesta” u Prijedoru dogodila se opasna situacija i to sve zbog nesavjesnog vozača koji je prešao preko prelaza, uprkos znaku stop i signalizaciji koja pokazuje da se približava voz.

Kao što se može vidjeti na snimku kojeg su objavile Željeznice Republike Srpske na svom Fejsbuk profilu, vozač prolazi kroz znak stop, a nakon što se spustila rampa, ostaje na šinama, te izlazi iz auta, a potom nailazi voz i udara u vozilo.

– Ovaj događaj izazvan nepažnjom vozača na putnom prelazu “Trinaesta” u Prijedoru, mogao izazvati katastrofalne posljedice – poručili su iz Željeznica Republike Srpske.

Iz Željeznica apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i budu odgovorni prema sebi i drugima.

– Iznova vidimo da ni najsavremenije osiguran putni prelaz na prugama, ne može spriječiti nezgode i sačuvati živote, ukoliko ne postoji odgovornost i svijest svakog učesnika u saobraćaju, kada je u pitanju poštovanje zakonskih i saobraćajnih propisa. Željeznice Republike Srpske iznova apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, budu odgovorni prema sebi i drugima, obavezno se zaustave ispred putnog prelaza i bezbjedno nakon prelaska pruge, nastave vožnju – naveli su iz ŽRS u saopštenju.

Ističu da saobraćajni znak STOP mora biti dovoljan da se vozači zaustave prilikom nailaska na putni prelaz.

– Približavanjem prelazu puta preko željezničke pruge, svi učesnici u saobraćaju dužni su prilagoditi kretanje vozila, kako bi se bezbjedno zaustavili ispred uređaja za davanje svjetlosnih znakova, kojima se najavljuje približavanje voza – dodaju iz Željeznica Srpske.

Autor: RTRS