Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je specijalnom izaslaniku Vlade Njemačke za zapadni Balkan Manuelu Zaracinu prenio da će Republika odlučiti da bude samostalna ako samozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit odluči da imovinu Srpske prenese na nivo BiH.

Dodik je rekao da je Zaracinu na sastanku u Banjaluci ponovo prenio da Šmit nije imenovan u skladu sa procedurama u Savjetu bezbjednosti UN, što nije u redu i što Srpska ne prihvata.

On je dodao da Dejtonski sporazum pokazuje da visokog predstavnika u BiH biraju strane potpisnice Aneksa 10 tog sporazuma, te da se Srpska drži slova Dejtona.

“Oni kažu da podržavaju Šmita. To razumijem, ali Šmit ovdje nema ovlaštenja i kakva je to demokratija i EU u kojoj možete tako da odlučujete”, upitao je Dodik.

On je rekao novinarima da je Zaracinu prenio da bi najbolje bilo da se Šmit povuče u NJemačku, te da je za Srpsku najvažnije pitanje očuvanja njene imovine.

Dodik je rekao da Srpska zna da je Šmit doveden da bi jednog dana navodno odlučio da imovina zakonski bude na nivou BiH, što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo.

“I ako do toga dođe neka računaju da smo istog trenutka donijeli odluku o samostalnosti Srpske. Čekamo da li će to Šmit uraditi ili ne. Ako to uradi tokom noći će se skupiti naš parlament i donijećemo takvu odluku u koju niko ne treba sumnjati“, rekao je Dodik.

On je rekao da je sa Zaracinom razgovarao i o brojnim aktima i sporazumima koji bi trebalo da se usvoje na nivou BiH, a koji se bi se odnosili na priznavanje diploma, pa i da se građanima samoproglašenog Kosova dozvoli nesmetan ulazak u BiH sa ličnim kartama.

“To bi značilo formalno priznanje Kosova, što mi, a samim tim i BiH, nećemo podržati”, rekao je Dodik i dodao da je NJemačka ranije i na osnovu brojnih laži priznala nezavisnost Kosova.

Dodik je rekao da je sa Zaracinom razgovarao i o odlukama Vlade NJemačke o obustavljanju nekoliko obećanih komercijalnih aranžmana i projekata u Srpskoj koji se tiču i energetike.

On je rekao da je tražio da se raščisti ta situacija i da Nijemci deblokiraju to pitanje kako bi se moglo razgovarati o njihovoj realizaciji sa drugim partnerima.

“U redu, to je njemačka politika, oni smatraju da tako treba da bude. Mi prihvatamo, ali ne prihvatamo da nas neko zavlači na tom polju, želeći da radimo sa onima s kojima to možemo”, istakao je Dodik i dodao da će Srpska zbog odustajanja NJemačke od tih projekata tražiti odštetu.

On je rekao da sa Zaracinom nije razgovarao o optužnici koju su protiv njega podnijele pravosudne institucije BiH.

Izvor: ATV