Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u Hramu Svetog Save na Vračaru svetu arhijerejsku liturgiju sa prizivom Svetog Duha povodom početka nove školske godine i poručio djeci da je važno i učiti i moliti se Bogu.

Njegovoj svetosti sasluživala su preosvećeni episkopi remezijanski Stefan i novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog, uz sasluženje sveštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke u molitvenom prisustvu učenika, roditelja, nastavnika i vjernog naroda, objavio je TV “Hram”.

Njegova svetost je u svojoj poučnoj besjedi naglasio da, koliko je važno truditi se da što je moguće bolje naučiti lekcije i zadatke u školi, jednako važno i moliti se Bogu.

– Ono što je započeto molitvom, prožeto molitvom i kada se završava njome može donijeti najbolji mogući rezultat – istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije istakao je da je škola za djecu, pored porodice, najvažnije mjesto jer tamo stigu drugare, koji su im veoma važni pored porodice.

– Škola nam je, i kad je teško, a kad nam je lako naročito, uvijek draga jer je to mjesto gdje srećemo sebi bliske ljude – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je istakao da je bitno da djeca uče što bolje jer je škola i u najstarija vremena bila i mjesto na kojem se uči vrlini i živi vrlinom.

– Škola je bila i mjesto na kojem se učimo ljubavi i živimo ljubavlju. Mjesto na kojem se učimo dobru i živimo dobro. Znanje koje nije rezultat ljubavi, koje nije utemeljeno na ljubavi, može lako da se pretvori u nešto što je loše u odnosu na druge ljude, a samim tim i u odnosu na nas – poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Autor: SRNA/RTRS