Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske i Udruženje ratnih vojnih invalida otadžbinskih ratova grada Banjaluka obilježili su u Jelićkoj kod Prijedora Dan ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac podsjeća da je prvi zakon koji je regulisao prava RVI i porodica poginulih potpisan 10. septembra i da se zato ovaj datum obilježava kao Dan ratnih vojnih invalida. Vrhovac ističe da se i sada ratni vojni invalidi zalažu za odbranu Republike Srpske.

“Džaba nam da smo mi zadovoljni sa našim pravima, ako se uruše institucije Republike Srpske i sama Republika Srpska, nama ta prava ništa ne znače. Ako gledamo po tom da li se pripadnici ratnih vojnih invalida trebaju uključiti u odbranu Republike Srpske, smatramo da svi iz reda boračke populacije i svaki građanin treba da da određeni doprinos u očuvanju i zaštiti Republike Srpske”, kaže Vrhovac.

Obilježavanju u Jelićkoj prisustvovao je i ministar  rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

On je naveo da ratni vojni invalidi imaju invalidninu, prava na ortopedska pomagala, ortopedski dodatak i na banjsko liječenje, te da će u narednom periodu njihov status biti dodatno poboljšan

“U planu je da se invalidnine povećaju za pet odsto u narednih mjesec dana i do nove godine još pet, tako da će se do kraja ove godine značajnije poboljšati materijalni status ratnih vojnih invalida i porodica poginulih. Na taj način i Vlada RS i resorno ministarstvo i predsjednik Republike pokazuju konstantnu brigu prema ovoj populaciji i samim tim što smo u ovim pregovorima prihvatili zahtjeve Boračke organizacije”, rekao je Egić.

On je dodao da će narednih dana biti potpisan sporazum sa Boračkom organizacijom RS.

“Nakon toga će svi borci, dakle i šesta i sedma kategorija uz postojećih pet, ući u pravo dobijanja jedinstvenog boračkog dodatka, a zahtjev tri KM po mjesecu prema zoni borbenih dejstava će se realizovati po planu, odnosno od početka 2024. godine”, izjavio je Egić.

Povodom Dana ratnih vojnih invalida u crkvi u Jelićkoj služen je parastos poginulim i umrlim ratnim vojnim invalidima. Iz rata je izašlo oko 45.000 ratnih vojnih invalida, a sada ih ima 29.520.

Izvor: kozarski