Trex tea, čaj koji se koristi za mršavljenje, zbog štetnih sastojaka zabranjen je na tržištu zemalja Evropske unije, dok se u BiH do njega može doći uz pomoć dva klika.

Iako nema potrebne dozvole i nije registrovan u BiH čaj se može kupiti putem društvenih mreža.

Naime, nakon što su se korisnici ovog čaja žalili na iste nuspojave poput sušenja usta i aritmije u Francuskoj je izvršena analiza kojom se utvrdilo da čaj sadrži sastojke sibutramin i sildenafil koji nisu navedeni na ambalaži.

Sibutramin suspreže apetit, a njegovu upotrebu je zabranila Evropska agencija za lijekove, zbog čega je prethodno sa tržišta povučena i “zelena kafa” koja se koristila za mršavljenje.

Sildenafilom je osnovni sastojak vijagre, a u kombinaciji sa sibutraminom može biti koban.

Indira Đukanović jedna je od korisnica ovog čaja, a govorila je o nuspojavama ovog čaja koje su se kod nje pojavile, zbog čega je prekinula njegovu primjenu.

Čaj je, kaže, naručila putem Instagrama i imala je namjeru da ga duži vremenski period koristi. U jednoj kutiji dođe 60 vrećica, a dnevno se konzumiraju dvije.

Pojava aritmije

– Ostalo mi je još 12 kesica, više ga nisam mogla piti. Jednostavno to više nisam bila ja, nisam spavala, postala sam hiperaktivna. Na početku se to pomiješa s osjećajem da ste lakši, jer se zaista izgubi apetit. Nakon nekog vremena mi se pojavio u ustima metalni okus, kojeg se bilo nemoguće riještiti. Tada sam odlučila da ga prestanem piti – rekla je ona.

Dodaje da su joj se pojavile i blage aritmije te da je sa svojim iskustvom izašla u javnost kako bi apelovala na nadležne institucije da vrše kontrole i da građani budu upućeni šta trebaju uraditi kada naiđu na sumnjiv proizvod i gdje ga mogu prijaviti.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH su potvrdili da ovaj čaj nije registrovan te se distribuiše ilegalno.

– Uvidom u bazu podataka Agencije za sigurnost hrane BiH, o dodacima prehrani, navedeni proizvod nije pronađen na listi registrovanih, što znači da ukoliko se distribuiše, distribuiše se na nepropisan način. Sastav proizvoda, odnosno indicije o sadržaju materija koje hrana ne smije sadržati, potvrđuju se uzorkovanjem i analizom uzetih uzoraka – rekli su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Dodaju da do sada nisu zaprimili obavještenje o spornosti proizvoda, niti od EU RASFF EC, niti od nadležnih organa drugih zemalja iz regije.

– Iz mjera predostrožnosti, upućen je zahtjev nadležnim inspekcijskim organima za pojačanim mjerama kontrole proizvoda, kako u unutrađnjem tako i u prekograničnom prometu – zaključili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Ugašena stranica

S obzirom na to da su ovi čajevi dostupni putem Fejsbuka, ali i veb stranice te da ih je lako naručiti kontaktirani su prodavači i upitani ko su distributeri čaja, da li je registrovan u BiH, da li je prošao potrebne promjene te da li su na njemu istaknuti svi sastojci.

Jedan od prodavača kazao je da imaju samo certifikat iz Turske te da čaj nije registrovan u BiH. Detaljnije o čaju nije želio govoriti, a kako je kazao ne zna ni da li sadrži navedene sporne sastojke.

Ubrzo je Fejsbuk stranica putem koje je vršena prodaja ovog čaja deaktivirana.

Podsjetimo, u avgustu je na graničnom prelazu Gradina u autobusu koji vozi na liniji Turska – BiH pronađeno 50 kutija čaja za mršavljenje Trex tea, piše Klix.

Izvor: Srpskainfo