U Prijedoru su večeras svečano otvoreni 51. Književni susret na Kozari, jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u Republici Srpskoj.
Ovogodišnju manifestaciju otvorila je na svečanoj akademiji pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković koja je istakla da Književni susreti na Kozari zauzimaju posebno mjesto na književnoj i kulturnoj sceni Srpske, te da su im zagarantovani uspjeh i dugovječnost jer njeguje jedne od najvećih kulturnih vrijednosti svoga naroda.

Đakovićeva je navela da će Ministarstvo prosvjete i kulture nastaviti da pruža podršku u predstavljanju književne i kulturne baštine i afirmaciji domaćih stvaralaca s ciljem promocije domaće savremene produkcije i kulturnog identiteta Republike Srpske.

“Kada jedan književnik ili umjetnik toliko zaduži i ostavi u naslijeđe ogromno bogatstvo kao što je Skender Kulenović ostavio svome narodu onda je velika obaveza i odgovornost svih nas da zauvijek sačuvamo uspomene na tog stvaraoca”, izjavila Đakovićeva novinarima.

Dobrodošlicu pjesnicima i ljubiteljima književnosti večeras je poželjela Jadranka Mijić, šef gradskog Odsjeka za kulturu, koja je naglasila da se malo koji kulturni događaj u Republici Srpskoj, pa i šire, može pohvaliti tradicijom dužom od pola vijeka postojanja i pažnjom sa kojom se književni stvaraoci odnose prema njoj.

“To je naš ponos i nasljeđe onih entuzijasta koji su u nekim ranijim vremenima željeli da našu Kozaru okite stihovima”, rekla je Mijićeva.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i ovogodišnji laureat pjesnik Blagoje Baković iz Vrbasa koji je ispričao da je zaplakao kada je dobio vijest da je dobitnik nagrade “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare”.

“Odnekud je provalio tužni trenutak kada sam začuo glasove žrtava nad kojima je taj vijenac i svaki list lovora na tom vijencu je iz dubina Jasenovca, Jadovna, Kozare. Svaki je bio ubijen žalosnim glasom Stojanke majke Knežopoljke i onog koji je bio Filip Višnjić te tragedije, velikoga Skendera Kulenovića, koji je ostavio potresno svjedočanstvo o stradanju jednog naroda”, rekao je Baković.

Na akademiji u sali pozorišta nastupili su književnici Nenad Grujičić, Boro Kapetanović, Goran Šaula, Dragana Kragulj, Aleksandra Čvorović, Berislav Blagojević, Vid Vukelić i Ranko Preradović.

Književni susreti na Kozari se nastavljaju sutra poetskim časom na Kozari. Ovogodišnjem laureatu će književna nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” biti uručena na večeri laureta sutra od 19.00 časova u pozorištu Prijedor.

Organizator i generalni pokrovitelj 51. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Sponzor novčanog dijela nagrade je “Arcelor mital” iz Prijedora.

Izvor: SRNA/kozarski