SONY DSC
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor organizovao je danas prijem za učesnike 28. Susreta rezervnih vojnih starješina iz sedam gradova i opština Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da razgovara sa ljudima koji , kako je rekao, mogu biti primjer mnogima , a pogotovo mlađim generacijama koji od njih imaju šta da nauče.

” Čast mi je bila da razgovaram sa ljudima koji su , uprkos teškim vremenima koja su prošli, i dalje pozitivni , koji imaju energiju koji su odlučni da se druže i pomažu međusobno , Ovo je i više od druženja, ovdje se radi o jednom velikom prijateljstvu koje traje 28 godina . Vjerujem da će se ovo druženje nastaviti i narednih godina jer šalje finu poruku jedinstva, sloge i zajedništva među ljudima “, istakao je Javor.
Susreti pod nazivom “Mostovi prijateljstva” okupili su rezervne vojne starješine iz Vrbasa, Bečeja, Subotice , Plužina , Nikšića, Banjaluke i Prijedora.
Predsjednik Udruženja rezervnih vojnih starješina Prijedora Radovan Rajilić rekao je da se rezervne vojne starješine okupljaju svake godine u nekom drugom mjestu i da je ove godine Prijedor domaćin Susreta rezervnih vojnih starješina.
” To je jedan veliki izraz prijateljestva, bratske sloge i poštovanja i tokom ovih susreta sva sjećanja o odrastanju , školovanju , učešću u Odbrambeno- otadžbinskom ratu , te emocije proživljavamo i prenosimo jedni drugima i to je nešto što treba gajiti, poštovati i nastaviti” rekao je Rajilić.
Nakon prijema , Susreti su nastavljeni polaganjem vijenca na spomenik ” Za krst časni” i obilaskom i prisluživanjem svijeća u spomen-kompleksu “Kameni cvijet”.
Organizacija Rezervnih vojnih starješina nastala je 15. septembra 1919. na godišnjicu proboja Solunskog fronta i prvi doživotni predsjednik bio je vojvoda Stepa Stepanović.
Prvobitno se zvalo Udruženje rezervnih oficira i ratnika i kroz vijek postojanja sedam puta je mijenjalo ime. Do devedesetih godina prošlog vijeka, starješine su bile objedinjene u jedinstvenoj jugoslovenskoj organizaciji. Proteklih decenija djeluju u različitim državama, ali se bratski odnosi među rezervnim starješinama ne prekidaju. Ovakav vid susretanja i održavanja veza po svemu je poseban.

Izvor: prijedorgrad