Na Kozari je održan poetski čas povodom 51. Književnih susreta.

Na poetskom času su se predstavili pjesnici i pisci iz Srpske, Srbije i Crne Gore. Ovogodišnji laureat je Blagoje Baković, pjesnik iz Vrbasa.

Književni susreti na Kozari počeli su polaganjem vijenaca na spomen-bistu Skendera Kulenovića i simboličnim sađenjem drveta u Parku pjesnika na Mrakovici, koje je zasadio laureat Blagoje Baković.

– Čast mi je i privilegija što pripadam narodu i njegovom jeziku koji nikada nije gledao mrava da zgazi i koji danas, ovim rukama mene grešnoga, mogu da zasadim drvo među ovolikim drvećem koje je zapamtilo krvavu epopeju Kozare – rekao je Baković.

Potresnu poemu “Stojanka majka Knežopoljka” govorila je Mirela Predojević, glumica iz Prijedora.

Kalina Odicki, učenica prvog razreda Gimnazije “Sveti Sava” Prijedor, rekla je da su ovi časovi posebno značajni za mlade, jer na ovaj način mogu više saznati o našoj istoriji i književnosti.

Srđan Mastikosa, učenik trećeg razreda Gimnazije “Sveti Sava” Prijedor, rekao je da je upoznat sa činjenicom da su od osnivanja  Književnih susreta, ovdje gostovali velikani književne riječi, od Skendera Kulenovića, Branka Ćopića i drugih.

Književni susreti na Kozari su među najdugovječnijim književnim manifestacijama u Srpskoj, a njihov značaj u očuvanju i predstavljanju srpske pisane riječi je neprocjenjiv, poručeno je sa skupa.

– Opredijelili smo se za Blagoja Bakovića, jer je to jedan od pjesnika koji stvara duže od 50 godina na srpskom jeziku, koji je u svom pjesničkom radu i poetici objedinio tri dostupna svijeta, i ovaj svijet u nama – rekao je Goran Maksimović, predsjednik žirija 51. Književnih susreta na Kozari.

Јadranka Mijić, šef Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju Prijedora, ukazala je na to sa koliko emocija govore pjesnici kada pričaju o Kozari i Skenderu Kulenoviću. Zbog toga se, kako je istakla, Gradska uprava potrudila da i ove godine bude dobar organizator i domaćin, što će činiti i ubuduće.

Na večeri laureata u prijedorskom pozorštu, ovogodišnjem laureatu Blagoju Bakoviću biće uručena nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare”.

Autor: RTRS