U Omarskoj je danas obilježena 31 godina od formiranja Trećeg pješadijskog bataljona Pete kozarske lake pješadijske brigade, poznatijeg kao Omarski bataljon, koji je djelovao i u sastavu 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske. Evocirane su uspomene na ratni put ovog bataljona i 187 poginulih boraca s ovog područja.

“Ovo je sjećanje na ljude koji su dali svoj život za našu slobodu. Dužni smo da se svake godine okupimo na ovom mjestu i da im odamo počast. Ujedno da se i mi, nekadašnji pripadnici ovog bataljona sastanemo”, rekao je Radivoj Piljić, nekadašnji komandir čete u Omarskom bataljonu.

Radovan Ilić, nekadašnji komandant Omarskog bataljona podsjetio je da je ovaj bataljon vodio borbena dejstva na gotovo svim ratištima širom Republike Srpske, te da je kroz njega je prošlo preko 1.500 boraca.

“Ovaj bataljon je sve zadatke izvršavao časno, pošteno i odgovorno. U skladu sa svim konvencijama koje su tada bile na snazi. Čast mi je što sam bio u prilici da budem komandant ovog bataljona”, dodao je Ilić.

U Hramu Svetog velikomučenika Lazara služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence na spomenik poginulim borcima s područja Omarske i okolnih sela. Gradonačelnik Prijedora je istakao da je doprinos ovog bataljona u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ogroman, te da to nikad ne smijemo da zaboravimo.

“Drago mi je što to narod prepoznaje, drago mi je što je i danas ovdje mnogo mladih ljudi, jer moraju da znaju istoriju, jer ako ne znamo našu istoriju, ne možemo ići naprijed. Na ovom mjestu smo se okupili da se poklonimo stradalima i da razgovaramo sa našim borcima, koji su u to vrijeme bili na braniku Republike Srpske. Želimo da pošaljemo poruke mira i suživota”, rekao je Slobodan Javor.

Obilježavanje 31. godišnjice formiranja Omarskog bataljona organizovao je Treći pješadijski Republika Srpska puk.

Izvor: kozarski