U Prijedoru je danas obilježena godišnjica formiranja Izviđačko-diverzantske čete 43. prijedorske motorizovane brigade, kojom je komandovao major Zoran Karlica.

Ova četa je osnovana 16. septembra 1991. godine, kada su njeni borci otišli na ratište u Slavoniju.
Nekadašnji pomoćnik komandanta Zorana Karlice Dragoljub Rosić izjavio je novinarima da je ovo za njega i bivše saborce veoma važan dan.

” Trudimo se da se svake godine okupimo i da odamo počast poginulim borcima, tu tradiciju njegujemo nakon završetka rata. Evociramo uspomene i možemo reći da smo mi danas jedna velika porodica”, rekao je Rosić,
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar istakao je da su pripadnici ove jedinice dali veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske.
“Danas Srpska treba da brine o njima. U tom kontekstu Vlada Republike Srpske uvela je jedinstveni borački dodatak da poboljša status boraca”, rekao je Kolar.
Kroz redove ove jedinice na zapadnoslavonskom ratištu prošlo je oko 220 boraca, 25 je poginulo, a 130 je ranjeno. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Centralnog spomen-obilježja “Za Krst časni” i odata počast svim poginulim borcima u proteklom ratu.

Izvor: prijedorgrad