БИХАЋ, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Из Храма Светих апостола Петра и Павла у Притоци, који датира из 1893. године, Срби су одведени на Гаравице гдје су мученички пострадали, а Храм је 1941. године спаљен. Порушен и уништен, он данас свједочи о мученичком животу Срба из Бихаћа и чека обнову.

Sela Dubovsko, Bosanski Doljani, Grmuša, Gorjevac i Lipa u Bihaću ni danas nemaju struju, a srpski povratnici apeluju da ih institucije Republike Srpske i Srbije ne zaborave i da im pomognu.

Paroh bihaćki Slaviša Milinović rekao je Srni da je ovaj problem prisutan gotovo tri decenije.

Prema njegovim riječima, u selu Pritoka prije rata su gotovo stoodstotno stanovnici bili Srbi, a danas srpskih povratnika ima svega u pet kuća.

– Iz Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Pritoci, koji datira iz 1893. godine, Srbi su odvedeni na Garavice gdje su mučenički postradali, a Hram je 1941. godine spaljen. Porušen i uništen, on danas svjedoči o mučeničkom životu Srba iz Bihaća i čeka obnovu – istakao je sveštenik Milinović.

Bihać

Povratničko stanovništvo u Bihaću uglavnom je starije životne dobi. U Bihaću živi samo 200 Srba, među kojima je tek sedam školaraca.

– Gledamo u Republiku Srpsku i Srbiju da nam pomognu, da nas ne zaborave, da nas posjete i uvjere se u težak život, ali isto tako i u hrabrost jer smo se vratili na naša ognjišta –  rekao je paroh bihaćki.

On je naveo da u cijeloj parohiji bihaćkoj postoji šest pravoslavnih hramova i jedna kapela, od kojih je najstariji Hram Svetog Velikomučenika Pantelejmona u Grmuši.

Prema njegovim riječima, dva hrama su obnovljena, dva su u fazi obnove, dok dva čekaju obnovu.

Sveštenik Milinović je rekao da srpska sela u Bihaću u ljetnom periodu ožive, dok su u ostatku godine gotovo pusta.

On je istakao da povratničko stanovništvo ima dobru komunikaciju sa lokalnom vlasti u Bihaću koja im jedina i pomaže, dok su federalne vlasti gluve i nijeme na probleme i potrebe povratnika u Bihać.

Autor: SRNA/Srpskainfo