Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prvi je patrijarh koji je, nakon 90 godina, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku.

Nakon toga, patrijarh je osveštao novoizgrađeni Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice.

Njegovoj svetosti sasluživali su episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David i osječkopoljski, baranjski Heruvim i veliki broj sveštenika.

Događaju su prisustvovali brojni vjernici, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Patrijarh je u obraćanju zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

– Mi znamo da kao što je čovjek bez duše leš, tako je i svaka srpska zajednica, mjesto i naselje koje u sebi nema hrama mrtvo naselje. Ono može spolja imati obrise i formu, ali ono ne živi istim onim otkucajem pravoslavnog srca koje je počelo za nas da kuca srcem Svetog Save – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je rekao da nije moguće zamisliti Srbina bez pravoslavne vjere i Crkve, u kojoj je srpski narod jedno, te podsjetio da je bilo vremena kada su Srbi gubili države i živjeli u različitim državama, ali su bez obzira na sve živjeli punim plućima jer je bili sa svojom Crkvom i pravoslavnom vjerom.

– U vremenima kada je srpski narod bio podijeljen u mnogo država, pored mnogo toga zajedničkog, postoji zajednička kruna, a to je pravoslavna vjera – rekao je patrijarh Porfirije.

Predsjednik Srpske, koji je kum hrama, rekao je za RTRS da Zvornik zaslužuje ovakav hram, izrazivši zadovoljstvo što je bio u prilici da pomogne gradnju.

Dodik je istakao da je patrijarh srpski nosi snagu vjere i veliki moralni i ljudski autoritet, zbog čega je obožavan u narodu.

Višković je rekao da svi hramovi širom Srpske označavaju srpsko bitisanje na ovim prostorima i da je Zvornik zaslužio jedan ovakav hram.

– Posebno sam počastvovan što je patrijarh danas u Zvorniku. Ovo je značajan dan za ovaj grad – poručio je premijer Srpske.