Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan Svete prepodobne Teodore koja je uspjela da okaje svoje grijehe iako je prevarila muža.

Tedora je bila svetica koja je živjela u petom vijeku prije nove ere u Aleksandriji. Prevarila je svog muža, a na preljubu je nagovorila vračara.

I odmah je poče savjest ljuto gristi. Ošiša se i obuče u muško odijelo, pa stupi u muški manastir Oktodekat pod muškim imenom – Teodor.

Njen trud, post, bdenje, poniznost i plačno pokajanje zadivili su svu bratiju. Oklevetana od neke bludne djevice, da je s njom zatrudnila, Teodora se nije htjela pravdati smatrajući tu klevetu kao kaznu Božju za svoj raniji grijeh. Izgnana iz manastira ona sedam godina provede prebijajući se po šumi i pustinji, i još uz to njegujući dijete one bludnice.

Pobijedila sva vražja iskušenja: nije se htjela pokloniti satani, nije htjela primiti jelo iz ruku jednog vojnika, nije htjela slušati savjete svog muža da mu se vrati – jer sve je to bio samo prizrak đavolski, i čim se Teodora prekrstila krstom, sve je iščezavalo kao dim.

Poslije sedam godina primi je iguman u manastir, gdje prožive još dvije godine, pa se upokoji u Gospodu. Tek tada spoznaše monasi, da je to bila žena, igumanu se javi angel i objasni mu sve. Njen muž tada dođe na sahranu, i osta do smrti u keliji svoje bivše žene.

Sveta Teodora imaše preveliku blagodat Božju: zvijerove ukroćavaše, bolesti iscejljavaše, vodu u suhom bunaru izvede. Tako Bog proslavi istinsku pokajnicu, koja sa junačkim trpljenjem devet godina kajaše samo jedan svoj grijeh. Upokojila se 490. god, piše Kurir.

Nekoliko godina kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem okajavala samo jedan svoj grijeh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propoveda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste grijeh, kao što je to učinio Teodorin muž.

Izvor: Srpskainfo