Tradicionalni susret boraca 4. bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade, održan je danas u Rakelićima. Kod spomen-ploče poginulim borcima u Odbrambeno-otadžinskom ratu služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence.

U redovima ovog bataljona stajalo je oko 2.3 00 boraca, koji su prošli sva ratišta, njih 36 je ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske, a 163 je ranjeno. Nekadašnji komandant ovog bataljona, Borislav Bojić kaže da je ponosan što je imao priliku da komanduje ovim borcima, koji su bili odgovorni i svoje zadatke izvršavali uspješno.

“Ova jedinica je prošla cijelu Republiku Srpsku, nismo izgubili nijedan pedalj. Ono što možda treba kazati jeste da smo podijelili sudbinu sa svojim narodom, da smo iscrtali granice RS-e i granice Republike Srpske  ne da postoje, nego mi tačno znamo gdje su one postavljene.Čvrsto su utemeljene prije svega ljudima koji su bili pripadnici VRS-e, vojske koja je bila najbolja i najsnažnija vojska koja uopšte postoji. I zamislite vojsku koja ima hrabrosti da se suprotstavi takozvanoj Armiji BiH, HVO, hrvatskoj vojsci I NATO paktu. “, rekao je Bojić.

Ispred Gradske uprave Prijedor vijence je položio i Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.On je rekao da se danas obilježava dan jednog od najvažnijih bataljona VRS, čiji vojnici potiču iz tog kraja.

“Grad Prijedor je dao dvije brigade i dao je borce MUP-a koji su zajedno sa svojim narodom branili Republiku Srpsku. Četvrti bataljon 43. prijedorske motorizovane brigade je dao svoj doprinos u odbrani Sprske i odbrani ovog kraja. Grad Prijedor podržava ovakve manifestacije koje daju sjećanje na poginule borce i na sve one koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu. I na ovaj način pokušavamo generacijama koje dolaze iza nas da damo do znanja šta je je to bilo i kakav je to rat bio”, naveo je Kabić.

I u Srednjoj Marićkoj danas je služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće u spomen kapelici za 26 poginulih boraca ovog kraja.

Izvor: kozarski