Okružni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Marka Momića zbog teškog ubistva Mihajla Stupara zvanog Šmit koje je počinjeno na svirep i podmukao način.

Na optužnici su još i Bojan Savanović i Gojko Šobot koji se terete da su bili Momićevi pomagači u izvršenju teškog krivičnog djela.

Momića optužnica tereti da je početkom marta 2021. prvo stupio u kontakt sa Savanovićem kako bi mu ovaj obezbjedio ilegalan prelazak u Srbiju, nakon ubistva Šmita.

Istovremeno, Momić je 9. marta 2021. godine od M.P. posudio “dačiju logan” kojom se dan kasnije, u večernjim časovima, dovezao na sastanak sa žrtvom na obalu rijeke Sane, u prijedorskom naselju Raškovac.

Sastanak, kako je navedeno u optužnici, dogovoren je u blizini bivšeg objekta za otkup kože.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– U namjeri ubistva Stupar Mihajla, upotrebom fizičke snage i drvene palice, te upotrebom vozila „dačia logan“, Marko Momić je nanio više povreda Stuparu i to tako da ga je više puta svirepo udarao po tijelu i glavi drvenom palicom, rukama i nogama, te istog nagazio vozilom po grudima dok se Stupar nalazio u ležećem polažaju na zemlji – navedeno je u optužnici.

Mihajlo Stupar je zadobio višestruke povrede glave i vitalnih organa.

U optužnici se preciziraju sve povrede, pa se tako navodi da je Stupar zadobio povrede na čeonom i potiljačnom dijelu glave, strugotine na prednjoj strani grudnog koša sa krvnim podlivom koji pokriva veliki dio desne strane grudnog koša i stomaka, lacerokontuzne rane na šakama i prstima, hematoma i oderotina na donjim ekstremitetima, u predjelu kuka i koljena, vratni dio kičemnog stuba prelomljen u visini između 5. i 6. vratnog pršljena.

Stupar je kako se dodaje, iako teško povrijeđen, bio živ i trpio je velike bolove, usljed kojih je ubrzo nastupila smrt.

Uzrok smrti Stupara bilo je oštećenje vitalno važnih moždanih centara i pritiska na mozak, od strane krvi izlivene unutar lobanjske šupljine, u kombinaciji sa prelomom vratnog dijela kičmenog stuba, a koja je potpomognuta kontuzijama srca.

Nakon teškog ubistva, Momić je “dačijom” došao do zgrade u naselju Raškovac gdje je stanovao kao podstanar. Tu je parkirao auto, a zatim telefonom nazvao optuženog Gojka Šobota da dođe po njega.

Momić je zatražio od Šobota da odveze auto na praonicu, što je kako se navodi Šobot i učinio, iako je znao da je vozilo prethodno iskorišteno za izvršenje teškog krivičnog djela.

Nakon što je oprao auto, Šobot ga vraća M.P.

Za to vrijeme Momić je pozvao Savanovića da dođe po njega u Raškovac, pa je tako Savanović došao po Momića svojim “golfom” i odvezao ga u pravcu Bijeljine, odakle Momić bježi u Srbiju.

Izručen je u aprilu ove godine pravosudnim organima Srpske.

Izvor: Srpskainfo

Foto: PU Prijedor