U Doboju je održan skup podrške institucijama Republike Srpske “Granica postoji” gdje se okupilo 8.000 građana na granici u Stanić Rijeci, koji su poručili da će se na svakom mjestu dostojanstveno i na miran način boriti za Srpsku i njene institucije.

Skup je počeo minutom ćutnje kojim je odata počast nedavno ubijenim Srbima na Kosovu i Metohiji, a građani su poručili da o sudbini Republike Srpske ne može i neće odlučivati neizabrani stranci, nego legalno izabrani predstavnici institucija. Svim sredstvima ćemo braniti našu Srpsku, njenu imovinu i institucije, kažu građani.

Prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i eklogiju Bojan Vipotnik, ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, poslanici SNSD-a u Narodnoj skupštini Danijel Јošić, Nina Bukejlović i Aleksandar Subotić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Saša Živanović, sin poginulog borca Vojske Republike Srpske, istakao je da je ponosan zbog hrabrosti oca i njegovih saboraca koji su živote časno utkali u temelje Republike Srpske.

– Nedaleko od ovog mjesta poginuo je moj otac i tu granicu, natopljenu krvlju, niko ne može da obriše – istakao je Živanović.

Živanović je ispred dobojskog Udruženja “12 kilometara za 12 zvezdica” poručio da Republiku Srpsku i danas guše stranci kao i devedesetih godina kada je u nedostatku kiseonika zbog zabrane preleta u Banjaluci s stradalo 12 nedužnih beba.

Skup "Granica postoji"

Skup “Granica postoji”

– Poruku koju šaljemo je da nas puste da živimo u miru, da naše bebe slobodno dišu, da nas ne zatvaraju u kaveze jer mi Srbi nismo majmuni – istakao je Živanović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska braniće se mudrošću, mladosti i ljepotom, svim snagama iz inata.

Prisutnima se obratila i dobojska pjesnikinja Suzana Trifković koja je kroz stihove poručila da je ovaj skup organizovan zato što je to zatražila otadžbina od srpskog naroda.

Doboj je uz Dodika

Doboj je uz Dodika

Na skup su bili prisutni građani iz opština dobojske regije, ali i iz Srpca, Čelinca, Trebinja. Okupljeni su nosili transparente na kojima su ispisane poruke “Granica postoji”, “Doboj je uz Dodika”, “Teslić je uz predsjednika”.

Skup “Granica postoji” održan je u Doboju i 1. septembra kada je 5.000 građana prisustvovalo u dobojskom naselju Vila na liniji razgraničenja sa FBiH na mirnom protestu.

Na protestima u Doboju građani su poručili da nikada neće odustati od Republike Srpske i odbrane njenih institucija.

Osim u Doboju, skupovi podrške su održani u Lapišnici, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Nakon današnjeg skupa “Granica postoji” u Stanića Rijeci kod Doboja učesnike protesta iz Teslića je, pri povratku kući, pratila specijalna policija FBiH.

Autor: RTRS