Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je akcija “Halijard” dio slavnog dijela istorije srpskog i američkog naroda i herojski podvig naših predaka, te još jedna potvrda da su Srbi uvijek bili na strani pobjednika i antifašista.

Ne postoji slična operacija koja bi mogla da bude pandan ovoj, u cijeloj okupiranoj Evropi. Srpsko spasavanje savezničkih pilota, uglavnom američkih i britanskih, od nacista dokaz je hrabrosti, humanosti i dobrote srpskog narod, istakao je Dodik za Srnu povodom obilježavanja 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji “Halijard vazdušni most” koje će biti održano danas u Boljaniću kod Doboja.

Predsjednik Republike je podsjetio da je u Boljaniću za samo desetak dana izgrađen improvizovani aerodrom sa kojeg je spaseno više od 60 savezničkih pilota, te da je to mjesto tradicionalnog okupljanja srpskog naroda gdje treba da njegujemo i čuvamo istinu o herojstvu srpskog naroda i naših slavnih predaka koji su rizikovali svoje živote da bi pomogli savezničkim pilotima.

– Boljanić je istorijsko mjesto koje će na mapi svijeta ostati vječno upisano kao simbol hrabrosti, herojstva, plemenitosti, solidarnosti u borbi za slobodu u Drugom svjetskom ratu. Na tom mjestu već tradicionalno odajemo zasluženu počast ljudima ogromnog srca koji su učestvovali u ovoj spasilačkoj misiji – naglasio je Dodik.

On je rekao da se danas sa posebnim uvažavanjem možemo sjećati ovog junačkog podviga svog roda i svojih predaka, srećni i ponosni jer nosimo njihove gene zbog čega ih nikada ne smijemo izdati ni okaljati njihov obraz i čojstvo.

Autor: SRNA/Srpskainfo