Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske /IRB/ Dražen Vrhovac rekao je danas da su do sada kroz projekte finansijskog mehanizma u Republici Srpskoj podržani projekti u vrijednosti 8,8 miliona KM, od čega su 5,5 miliona grant sredstva.

Vrhovac je u Novom Gradu rekao da je do sada realizovano osam projekata finansijskog mehanizma, te da IRB uskoro raspisuje novi javni poziv.

“Naši partneri su Vlada Republike Srpske sa ministarstvima finansija i uprave i lokalne samouprave, Program za razvoj UN /UNDP/ i Ambasada Švajcarske”, rekao je Vrhovac koji je prisustvovao predstavljanju projekta prijedorskog komunalnog preduzeća “Poboljšanje usluga javne čistoće”.

Direktor “Komunalnih usluga” Prijedor Dalibor Grabež rekao je da je danas u Novom Gradu predstavljen projekat koji je podržao IRB.

“U sklopu projekta `Poboljšanje usluga javne čistoće`, zahvaljujući sredstvima IRB-a kupljena je automatska čistilica. Grad Prijedor je prepoznao značaj projekta”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, cijena automatske čistilice je 210.000 KM, a IRB je odobrio 100.000 KM. Ostalo su sredstva prijedorskog komunalnog preduzeća.

Direktor Komunalnog preduzeća “Komus” Novi Grad Zoran Mijatović rekao je da dva komunalna preduzeća imaju dugogodišnju dobru saradnju.

“Komunalno preduzeće `Komus` Novi Grad je u prethodnom periodu, uz podršku IRB-a, nabavilo kamion za odvoz komunalnog otpada”, rekao je on.

Mijatović kaže da u budućnosti treba razmišljati i o mogućnosti nabavke automatske čistilice.

Izvor: SRNA