Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je pitanje imovine riješeno onog trenutka kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, a oni koji su ga potpisali, pristali su na to da je ona nadležnost i pitanje entiteta, a ne BiH.

Kovačević je, komentarišući to što su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović uputili u proceduru prijedlog zakona o imovini, rekao da Predsjedništvo BiH nema nadležnost da za tu vrstu zakona.

Prema njegovim riječima, potpuno je jasno da se ovo ne radi sa namjerom da se problem riješi, nego da se privuče pažnja i da se problemi u BiH prodube.

– Ovdje se radi o ljudima koji su navikli da budu politički ekstremi i koji na ovakav način politički djeluju. Mi smo još spremni da sjednemo sa predstavanicima Federacije BiH i da dogovorimo da određenu imovinu ustupimo zajedničkim organima, odnosno, organima BiH, na korištenje. Tu još, kada smo mi u pitanju, ne postoji problem, ali ulaziti u ono što je riješio Dejtonski sporazum je jako opasno i sigurno ne ide u dobrom pravcu – rekao je Kovačević.

Bećirović i Komšić uputili su u proceduru prijedlog zakona o imovini u kojem se navodi da je “BiH nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom”, dok je drugi nivoi vlasti mogu koristiti.

Autor: SRNA/RTRS