Pitanje imovine u BiH riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da se o tome više nema šta raspravljati – izjavio je pravnik Vitomir Popović.

Komentarišući prijedlog zakona o imovini koji su u proceduru uputili članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, Popović je rekao da se to neće desiti jer ako bi se to desilo ne bi više bilo Srba sa ove strane rijeke Drine.

Popović je rekao da BiH nema visokog predstavnika jer Kristijan Šmit nije legalan i legitiman zato što nije dobio saglasnost Savjeta bezbjednosti UN.

– Živimo u vremenu kada našu istoriju žele da ocjenjuju i da na određen način upravljaju sa njom oni koji su nam bili protivnici u srpskoj istoriji – izjavio je Popović.

On je rekao da je Aneksom dva Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno rečeno da između Republike Srpske i Federacije BiH postoji međuentitetska linija razgraničenja, odnosno granica.

– Teritorija koja se nalazi u okviru te linije je definisana kao 49 odsto teritorije Republike Srpske – istakao je Popović.

Popović je rekao da je u arbitražnoj odluci za Brčko, čiji je arbitar bio 23 godine, u tački 67 jasno rečeno da će se formirati Brčko distrikt kao posebna jedinica lokalne samouprave u formi kondominijuma, odnosno zajedničke svojine Republike Srpske i FBiH.

– To znači da Republika Srpska polaže pravo i na onaj dio u FBiH i obratno da se ne poremeti balans 49 odsto teritorije Republike Srpske i 51 odsto teritorije FBiH – pojasnio je Popović.

Autor: RTRS