Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu danas je obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta kojih je do rata u toj opštini živjelo 27.000.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je upravo ovaj most na rijeci Sani značio prelazak više od 27.000 Srba na sigurnu teritoriju, da su mnogi od njih ovdje osnovali svoje porodice, formirali domove i ostali.

“Nažalost, svi se prisjećamo tog vremena i svakog 10. oktobra se okupimo. Ono što je zaista danas jako bitno reći i napomenuti je da smo mi svi ovdje jedno, da smo mi stanovnici ovoga grada, bez obzira ko je odakle došao. Živimo i radimo kao jedno. Želimo da pošaljemo poruku mira. Svi oni koji su dobronamjerni, svi oni koji imaju dobru, iskrenu želju da grade zajedno Prijedor, Republiku Srpsku, BiH su dobro došli. Želimo da pošaljemo jasnu porukuu svijetu da možemo, iako smo imali različitu, tešku istoriju, tešku sudbinu u nekom periodu ratnom, evo 28 godina je prošlo, međutim želimo da idemo naprijed”, rekao je Javor.
Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Slaviša Knjeginjić rekao je da je poruka danas jasna – da se više nikad ne desi da srpski narod doživi egzodus, ističući da od nekadašnjih 28.000 Srba u tom gradu danas nema ni hiljadu.
“Teška je situacija. Naši ljudi loše žive u Sanskom Mostu. Kad uporedite Prijedor i Sanski Most, vidjećete ogromnu razliku u povratnicima. U Sanskom Mostu nemaju ni puta, mni struje, Prijedor je mnogo drugačiji grad što se tiče povratnika”, ocijenio je Knjeginjić.
Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora današnji datum obilježava od prije jedanaest godina.

Izvor: prijedorgrad