Najbolji teniser svijeta svih vremena Novak Đoković imaće priliku nakon Alkarazovog poraza na mastersu u Šangaju da godinu okonča na prvom mjestu. Trenutna razlika između srpskog i španskog tenisera je 500 bodova.

Španski teniser je eliminisan u osmini finala mastersa u Šangaju od Bugarina Grigora Dimitrova. Poraz Španca ide na ruku Novaku Đokoviću u borbi da osmi put u karijeri godinu završi kao prvi na ATP listi.

Đoković je u karijeri na prvom mjestu proveo rekordne 394 nedelje, a završio je kao broj jedan na ATP listi na kraju godine rekordnih sedam puta.

Nakon poraza u Šangaju, Alkaraz ima 8.445 bodova, 500 manje u odnosu na Đokovića koji ima 8.945.

Alkaraz je najavio da će učestvovati na turniru u Bazelu iz serije 500. U slučaju da Španac bude šampion u Švajcarskoj, mogao bi da se izjednači sa Đokovićem na prvom mjestu.

Do kraja godine Đoković je najavio da će učestvovati na turnirima u Parizu, Torinu i finalu Dejvis kupa.

Srpski teniser će siguno biti prvi na ATP listi do početka mastersa u Parizu.

Nakon Bazela, Đoković i Alkaraz igraće na mastersu u Parizu gdje je srpski teniser prošle godine poražen u finalu turnira, a Španac u četvrtfinalu.

Krajnji poredak na ATP listi zavisiće od rezultata Novaka Đokovića na pomenutim turnirima na kojima je najavio učešće.

Đoković je posle Alkarazovog poraza postao favorit da 2023. godinu završi kao prvi igrač, a rekord od 400 nedjelja na čelu ATP liste je u rukama srpskog tenisera.

Autor: RTS