BiH u 21. vijeku ne treba kolonijalni upravnik, politički faktori moraju sami da se dogovaraju, a ne da jedan čovjek odlučuje umjesto Srba, Bošnjaka i Hrvata, izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i izrazio nadu da je i on svojim djelovanjem uspio da dodatno ojača zid argumenata koji stoje između institucije visokog predstavnika i lažnog predstavljanja njemačkog diplomate Kristijana Šmita.

On je izrazio nadu da je bar malo pomjerio druge činioce ka ovoj spoznaji.

– U suprotnom, pet svjetskih sila nam može poslati po čovjeka koji će odlučivati umjesto Srba, Bošnjaka i Hrvata – rekao je Srni Nešić.

On je naveo da saopštenje OHR-a, u kojem priznaju da Šmit nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, prihvata kao priznanje svojoj posvećenosti poslu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara i snazi argumenata koji su iz te posvećenosti predočeni javnosti.

– Kao građaninu Republike Srpske drago mi je jer sam očigledno uspio da dodatno ojačam zid argumenata koji stoje između institucije visokog predstavnika i lažnog predstavljanja njemačkog diplomate Kristijana Šmita – rekao je Nešić, koji je i lider DNS-a.

Nešić je ranije izjavio da su provjere pokazale da je Kristijan Šmit nelegitiman i da zapravo u BiH predstavlja Njemačku, a ne UN.

On je pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.

Iz OHR-a je saopšteno u vezi sa ligitimitetom Šmita da je “Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira 27. maja 2021. godine “zvanično imenovao” Šmita za visokog predstavnika za BiH”, te da “izraz podrške Savjeta bezbjednosti UN nije pravno neophodan za stupanje na snagu odluke Upravnog odbora PIK-a o imenovanju novog visokog predstavnika”.

Rusija i Kina, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, ne priznaju Šmita za visokog predstavnika u BiH jer njegov mandat nije potvrđen u ovom tijelu UN.

Autor: SRNA/RTRS