Optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, ukoliko se bude sudilo prema zakonima BiH, mora da bude odbijena i da oni dobiju oslobađajuću presudu, smatra advokat Milan Petković.

Petković je izjavio da su sve odluke koje je Kristijan Šmit donio ništavne, zato što je Šmit nelegalan visoki predstavnik, pa su i samim tim njegove odluke nelegalne i ništavne.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik, i da je imenovan u skladu sa procedurama Savjeta bezbjednosti UN, nema prava nametanja jer bi i takve odluke bile nelegalne, nezakonite i neustavne.

On je ukazao da Ustav BiH jasno propisuje zakonodavnu proceduru i ne propisuje mogućnost da visoki predstavnik donosi odluke.

– To što su visoki predstavnici donosili odluke primjenom sile i dali sami sebi za pravo da donose te odluke – istorija će im zbog toga suditi. Pokazaće se koliko su to bile pogrešne odluke i koliko je to nanijelo štete BiH – zaključio je Petković za Srnu.

Iz OHR-a je saopšteno u vezi sa ligitimitetom Šmita da je “Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira 27. maja 2021. godine zvanično imenovao Šmita za visokog predstavnika za BiH”, te da “izraz podrške Savjeta bezbjednosti UN nije pravno neophodan za stupanje na snagu odluke Upravnog odbora PIK-a o imenovanju novog visokog predstavnika”.

Rusija i Kina, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, ne priznaju Šmita za visokog predstavnika u BiH jer njegov mandat nije potvrđen u ovom tijelu UN.

Sud BiH zakazao je za sutra ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Autor: SRNA/RTRS