Institut za javno zdravstvo RS nabavio je i ove godine vakcine protiv gripe koje se trenutno nalaze na analizi u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH – potvrđeno je za Srpskainfo u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako kažu, onog trenutka kada analize budu okončane, građani će biti obaviješteni o tačnom terminu početka vakcinacije.

Sve detalje, uključujući broj nabavljenih vakcina, biće poznati pred sam početak vakcinacije koja je do sada bila krajem oktobra.

Tako je prošle godine vakcinacija protiv sezonskog gripa počela 27. oktobra širom Republike Srpske.

Tada je nabavljeno 20.000 doza vakcina protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, te još 3.500 doza za one koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu, a žele da se vakcinišu.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova, izostanke s posla is lično. Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima (uključujući i djecu), starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja (policija, prosvjeta, banke, pošte, komunalna i transportna preduzeća i dr.).

Pravo na besplatnu vakcinaciju u RS-u imaju pacijenti na hemodijalizi i pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, koji boluju od šećerne bolesti – insulin zavisni, te pacijenti sa ugrađenim stentom, bajpasom, vještačkim valvulama i pejsmekretom, kao i oni kojima je rađena balon dilatacija.

Osim njih, pravo imaju HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća, kao i svi zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine.

Pravo na besplatne vakcine imaju i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti, kao i osobe sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju.

Izvor: Srpskainfo