Pozorište Prijedor 71. sezonu otvara 23. oktobra, premijerom predstave “Kauboji”, rađene prema tekstu Saše Anočića, a u režiji Davida Alića. Izvođenjem ove predstave zvanično će početi 16. Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila”, koji će trajati do 29. oktobra.

“Jedna univerzalna priča, koja može da se dešava bilo gdje. Mi smo je lokalizovali. Priča, prije svega, o prijateljstvu, ljudima sa margine, empatiji, ljubavi. Svemu onom što nam, mogu slobodno reći, nedostaje. Mislim da ćemo da ispričamo jednu dobru priču i da će se publika pronaći u njoj”, rekao je Srđan Knjeginjić, direktor Pozorišta Prijedor.

Tog je mišljenja i režiser ove predstave. David Alić ističe da je ovo priča o ljudima koji su izgubili svaku radost.

“Razmišljao sam hajde da probamo da pokrenemo te ljude. Da otkrijemo ko su ti ljudi. Kako je danas jednostavno željeti nešto dobro, dobro za svoj život, dobro za svoju porodicu. Jednostavno, biti srećan. Da li je to toliko teško? Odatle je krenula ta priča. O tim ljudima koje tekst doživljava kao neke kauboje koji žive na Divljem zapadu punog haosa. Razmišljao sam ko su zapravo ti kauboji, šta bi danas bili ti kauboji? I stalno dolazim do toga da oni nisu samo goniči stoke, već heroji koji prkose smrti, koji ne odustaju od svog života, koji neće dozvoliti da ih život slomi, već će se boriti, unatoč svemu. E, to je hrabrost”, rekao je on.

U predstavi igraju Tijana Nikolić, Željko Kasap, Dean Batoz, Srđan Knjeginjić, Marko Vukosav, Miroslav Sinkić i Darko Stojić.

“Naravno da je glumcima veliki zadatak kada se susreću sa takvim kompleksnim tekstom. Pored dobre glumačke igre, tu su zastupljene i vještine iz drugih oblasti umjetnosti. Mislim da smo se izborili sa ovim velikim zalogajem. I da imamo dobru predstavu”, rekao je glumac Darko Stojić.

Glumac Miroslav Sinkić priznaje da je za njega rad na predstavi bio vrlo značajan, ali i naporan. “Ali to je napor koji mi volimo i koji nam prija. Tako da sam ja na svaku probu dolazio sa istim intezitetom sreće i radosti”, dodao je on.

“Tekst je neobičan. Tako nešto još nije viđeno na daskama Pozorišta Prijedor. Veoma dobra predstava i nadam se da će publika da uživa u njoj, te da će imati dug pozorišni život”, rekao je glumac Željko Kasap.

Premijera je zakazana u ponedjeljak u 20.00 časova.

Izvor: kozarski