Kostin Bratenau, rumunski umjetnik ovih dana boravi u Prijedoru. U Galeriji ”Sreten Stojanović” ima otvoreni studio gdje svakodnevno stvara svoja djela. Tehnika koju koristi su indijski pigmenti, i kako ističe, jedini je u svijetu koji radi ovom tehnikom. Vlasnik je i Galerije u Temišvaru, a u istom gradu završio je Akademiju likovne umjetnosti.

”Završio sam Akademiju likovnih umjetnosti u Temišvaru 2001. godine. Sa pigmentima sam se počeo baviti pet godina ranije na jednoj likovnoj koloniji u Makedoniji. Pigmenti su veoma specijalni. Mogu se miješati sa vodom, sa akrilnim bojama, temperom ili nekim drugim sličnim slikarskim tehnikama”, kaže Bratenau.

Sa tehnikom sa kojom radi umjetnik iz Rumunije imali su priliku i da se upoznaju i polaznici prijedorske Škole slikanja. ”Upoznali smo se sa novom tehnikom, pigmentima, koja je jako specifična i jako interesantna. Radovi se ne rade dugo, ali se dobiju prava remek djela”, rekla je polaznica prijedorske Škole slikanja, Lara Petrović.

Iz Galerije ”Sreten Stojanović” navode da im je čast što su mogli da ugoste velikog svjetskog umjetnika. ”Ono što je zanimljivo, jeste što razlikuje klasičan pristup izlagačkoj djelatnosti. Interakcija je bitna i to je negdje suština da kulturne institucije izlaze prema svojim građanima. Da približimo publiku. U današnjem vremenu vještačke inteligencije je jako značajno na koji način nastaje umjetničko djelo”, dodao je direktor Galerije ”Sreten Stojanović” Boris Eremić.

Izložba Kostina Bratenaua biće otvorena u petak, u 20.00 časova, u Galeriji ”Sreten Stojanović”.

Izvor: kozarski