Delegacija grada Prijedora prisustvovala je danas u Šumaricama ” Velikom školskom času” povodom jednog od najvećih zločina njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu – strijeljanja civila u Kragujevcu.

Članovi delegacije grada Prijedora bili su Ranko Kolar , v.d. načelnika Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu i Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO prisustvovali su državnoj ceremoniji polaganja vijenaca povodom Dana sjećanja na srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu, koji se obilježava 21. oktobra, na dan kada su Nijemci, 1941. godine iz odmazde strijeljali oko 3.000 civila u Kragujevcu.

Na spomenik strijeljanim đacima i profesorima kragujevačke gimnazije u Spomen-parku “Kragujevački oktobar u Šumaricama, kraj humki strijeljanih, vijence su položili delegacija Prve kragujevačke gimnazije, potom predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, premijer Ana Brnabić, delegacije grada Kragujevca, ambasada, gradova pobratima ,udruženja i drugi.

Prethodno je moleban kragujevačkim novomučenicima služilo sveštenstvo Eparhije šumadijske.
Ove godine u Šumaricama izvedena je dramska poema “Šum Šumarice”, po tekstu Darka Cvijetića, za koju je muziku napisao Igor Motl, a u režiji Marka Misirače.

Strijeljanje u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine bilo je odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 njemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. godine na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.

Iako je te jeseni u Srbiji bilo više slučajeva masovne odmazde nad nedužnim stanovništvom, strijeljanje u Kragujevcu izdvaja se kako načinom izvršenja tako i izborom žrtava jer su na streljanje odvođeni i đaci Kragujevačke gimnazije. Ubijeno je oko 300 đaka i nastavnika.

Delegacija grada Prijedora prisustvovala je sinoć i komemorativnoj akademiji u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i bila gost na prijemu koji je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić organizovao za predstavnike Vlade Republike Srbije, ministarstava, ambasada i delegacije gradova prijatelja.

Izvor: prijedorgrad.org