Kćerka prvog predsjednika Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je da ukidanje sankcija samo jednom članu njene porodice, bez ikakvog obrazloženja, dokazuje sav besmisao ondašnjih “razloga” za njihovo uvođenje, a posmatrano uz istovremeno izricanje sankcija Gorici i Igoru Dodiku neoborivi je dokaz načina funkcionisanja američke administracije, bahatosti i dvoličnosti uz obavezni holivudski scenario iživljavanja na svemu onome što je njima davno prestalo biti sveto u svakom smislu.

– Ne zavaravajte se da krajnje namjere i glupava obrazloženja nisu kreirana i pisana uz svesrdnu pomoć domaćih nemoćnika. I danas, kao i prije 20 godina – ukazala je Karadžić Јovičević.

Podsjetivši da je nekoliko članova njene porodice pod sankcijama više od 20 godina, uključujući i njenog oca i nju, Karadžić Јovičević je rekla za Srnu da obrazloženje za sankcije nema veze sa pameću i logikom, a sve što su naveli ionako je izgubilo na značaju obustavljanjem istrage protiv njih u Tužilaštvu BiH ili sa hapšenjem Radovana Karadžića 2008. godine, a svakako sa izricanjem pravosnažne presude 2019. godine, međutim, sankcije su ostale do danas.

– I tada, kao i sve ovo vrijeme, mnogo je onih koji se takmiče da nam otežaju život i mimo propisanih sankcija, bilo da to rade lično ili kroz institucije i organizacije, ne bi li tako prikupili neke političke ili finansijske benefite i postali miljenici umjesto sumnjivaca, iako su im šanse za ovo drugo mnogo veće. Tek je nekoliko časnih primjera prijatelja koji su nam olakšali život koliko su bili u mogućnosti – navela je Karadžić Јovičević.

Ona je istakla da ne zaboravlja ni jedne ni druge, a kada dođe vrijeme da se o tome otvoreno govori, javnost će biti iznenađena saznanjima i o jednim i o drugim.

Autor: SRNA/RTRS