Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cijele Njemačke, duhovni vođa dijeli s nama svoje duboko promišljene mudrosti o kontroli bijesa i o važnosti umjerenosti u izražavanju riječi.

Njegova priča počinje sjećanjem na savjet koji je dobio od jedne bake kada je bio dječak. Baka, primjetivši da je bio sklon plahovitosti, podijelila je sa njim dragocjeni savjet: „Sine, prije nego što bilo kakvu odluku doneseš, okreni se na sve četiri strane svijeta.“

Vladika je uz post napisao i sljedeće:

– I nakon toliko godina, svakoga dana se bar jedanput uvjerim u to koliko je baka Jevrosima bila u pravu“, pa dodaje: „Važna napomena: Ćutanje koje ovdje pominjem odnosi se upravo na one situacije kada smo bijesni, i kada je bolje sačekati da se bura u nama stiša, kako bismo nakon toga mogli razložno i smireno razgovarati s onima koji su taj bijes izazvali…“

Ovaj savjet, iako se na prvi pogled može činiti jednostavnim, pokazao se izuzetno efikasnim u kontroli emocija, naročito bijesa. Taj trenutak refleksije omogućavao mu je da zaboravi na trenutni bijes koji ga je obuzimao, jer bi fokusirao svoju pažnju na širinu svijeta ispred sebe.

– Ja sam to primjenjivao i učinilo se vrlo djelotvornim. Jer, dok bi se okrenuo na četiri strane svijeta i pogledao na četiri strane u daljinu, već bih zaboravio zbog čega sam bio kivan – dodao je.

Nakon mnogo godina iskustva i dubokog promišljanja, vladika Grigorije dijeli još jedan dragocjen savjet o kontroli bijesa. On nas podsjeća na moć riječi i kako se one mogu koristiti kao oštro oruđe. Riječi su, kaže on, oštrije od svakog noža, jer mogu povrijediti i uništiti.

Vladika Grigorije podsjeća na značaj uzdržavanja od brzog izgovaranja riječi u trenucima bijesa. Takođe nas podsjeća da se učenjem ćutanja i promišljanja prije nego što govorimo, možemo zaštititi od mnogih nepotrebnih konflikata i problema, piše Stil Kurir.

– Najprije se uzdržite od izgovaranja bilo koje riječi. Jer riječ je oštrija od svakog noža. Riječ je nešto što nas podiže i obara. Ali naučite se jednom i vi i ja, da niko od ćutanja nije postradao, samo se strada od riječi i samo nas riječi udaljavaju.“

Ovaj mudar savjet nas uči važnosti pažljivog razmišljanja prije nego što izgovorimo bilo kakve riječi. Ovaj savjet nas inspiriše da budemo pažljivi i odgovorni u komunikaciji s drugima, čime ćemo stvoriti ljepši i harmoničniji život za sebe i ljude oko nas.

Izvor: Srpskainfo