Dugometražni dokumentarni film “Garavice”, autora Dragana Radovića, premijerno je večeras prikazan u Banjaluci. Film prikazuje jedan od najvećih zločina nad Srbima u NDH, u bihaćkom srezu.

Premijeri je prisustovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je istakao da je važno da je zločin nad Srbima u Garavicama koji se dogodio 1941. godine dokumentovan na ovaj način jer su komunističke vlasti nastojale da ga sakriju i umanje.

Dodik je rekao da ubistvo više od 14.000 Srba na jednom mjestu 1941.godine na početku Drugog svjetskog rata najbolje potvrđuje da je postojao plan da se tako nešto uradi, a srpska zajednica se od tada nikada nije oporavila na tom prostoru.

– Komunistička vlast u bivšoj Јugoslaviji učinila je sve da se to potisne i ode u zaborav i preimenuje kao stradanje žrtve fašističkog zločina – rekao je Dodik.

Promocija dokumentarnog filma "Garavice" (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Promocija dokumentarnog filma “Garavice” (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Dodik je ocijenio važnim da se vidi razmjera zločina nad Srbima, jer takvo masovno stradanje nije bilo moguće bez plana ustaša koji su namjeravali da trećinu Srba pobiju, trećinu rasele, a trećinu prekrste.

Dodik je rekao da mnoge generacije, pa ni on u vrijeme školovanja nije znao da su se desile Garavice i da tako nešto postoji, a kada je dobio informacije uvidio je kako je to bilo stravično i teško.

Dodik je zaključio da će dokumentarni film “Garavice” trajno ostati na raspolaganju srpskom narodu da uvidi u kakvim su tragičnim okolnostima stradale čitave porodice, čitava sela i sva rodbina.

Riječ je o dugometražnom prikazu jednog od najvećih zločina, donedavno gotovo nepoznatom, nad Srbima u NDH u bihaćkom srezu.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Premijera je održana u Banskom dvoru u prisustvu brojnih visokih zvanica.

Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Za 1. novembar najavljena je projekcija filma u Prijedoru, a Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve organizovaće premijeru u Srbiji, za šta se čeka potvrda termina.

Autor: RTRS