U ned‌jelju, 29. oktobra kazaljke na satu ćemo pomaknuti za jedan sat unazad. Iako to znači da ćemo dobiti dodatni sat spavanja, i dalje se vodi debata trebamo li ukinuti tradiciju mijenjanja sata, odnosno ljetnog i zimskog računanja vremena.

Više je onih koji zagovaraju ljetno računanje vremena te navode poboljšanja koja ono ima za naše mentalno i tjelesno zdravlje te dobrobit.

Manje saobraćajnih nesreća

Royal Society for the Prevention of Accidents pozvao je na ukidanje zimskog računanja vremena tvrdeći da pomicanje sata unazad povećava rizik od saobraćajnih nesreća zbog vožnje u mračnijim zimskim mjesecima.

Povećana imunost

Dobar san tokom zimskih mjeseci ključan je za zaštitu od prehlade i gripe. Istraživanja pokazuju da čak i mala redukcija sna može uticati na imunološki sistem.

Manje depresivnih epizoda

Danska studija iz 2017. godine, koja je obuhvatila više od 185.000 ljudi tokom 15 godina, otkrila je da je prelaz s ljetnog na zimsko računanje vremena povezan s porastom depresivnih epizoda od 11 posto.

Pad broja srčanih udara

Charlie Morley, autor knjige Wake Up to Sleep, navodi studiju iz 2014. godine koja je prijavila značajan pad srčanih udara u 24 sata nakon pomicanja kazaljki na satu unazad, prenosi Index.hr.

Izvor: Indeks