U Pozorištu Prijedor sinoć je zvanično otvoren 16. Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila”.

Direktor Pozorišta Prijedor Srđan Knjeginjić je obraćajući se prisutnima na svečanoj ceremoniji otvaranja istakao da je u ovom vremenu u kojem živimo pozorište svijeća istine u mraku, a da je potreba za istinom kao potreba za ljubavlju.
” Siguran sam da predstave koje budete gledali na festivalu postaviti suštinska pitanja i da će nas naterati da se preispitamo gdje smo, ko smo i da li smo duhovno živi i gdje grešimo u našim životima”, rekao je Knjeginjić.
On je dodao da se riječ pozorište ne razdvaja od riječi ljubav ili od riječi život i one su od iskona neraskidivo povezane kao što je i pozorište neraskidivo povezano sa ljudskom dušom.

Festival je otvorila Jadranka Mijić , šef gradskog Odsjeka za kulturu koja je istakla da je Gradska uprava Prijedor prepoznala rad pozorišta koje ove godine obilježava 70 godina postojanja što , kako je istakla, nije mala brojka.
” Ovo je prestižan festival i svojevrstan brend našeg grada koji i ovog puta nudi raznovrstan program na radost ljubitelja pozorišne umjetnosti koji će kao i žiri znati da nagrade najbolje , ali i da nagrade trud svih učesnika koji će svojim glumačkim kreacijama potaknuti na razmišljanje , ali i učiniti da osjetimo radost života u pozorišnoj igri”, istakla je Mijićeva.
Prvo veče, glumci prijedorskog pozorišta odigrali su predstavu “Kauboji”, koja je van konkurencije. Ovom predstavom, Pozorište Prijedor ujedno počinje 71. sezonu.
Narednih večeri u takmičarskom dijelu Festivala učestvuju Satiričko kazalište “Kerempuh” Zagreb sa “Ožalošćenom porodicom”, Kamerni teatar 55 Sarajevo sa “Djelidbom”, Zvezdara teatar Beograd sa predstavom “Nije čovek ko ne umre”, 1835 Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac sa predstavom “Na rubu pameti” i Narodno pozorište Republike Srpske sa “Gospođicom”.
Selektor Festivala Zoran Baroš je novinarima izjavio da je veoma zadovoljan selekcijom predstava za ovaj festival.
” Mislim da će za publiku biti izazovno da pogleda dobre predstave , dobre tekstove”, rekao je Baroš.
U žiriju Festivala su književnica Snežana Kutrički, režiser Zlatko Sviben i glumica Jelena Stajkovac. U pratećem programu biće predstavljeni glumci Hrvoje Kečkeš i Vojin Ćetković. Tokom festivala biće promovisana Dopuna monografije Pozorišta Prijedor od 50-70. sezone . Svečana dodjela nagrada i zatvaranje “Zlatne vile” biće u nedjelju, 29. oktobra., kada će glumci Pozorišta sa Terazija i njihov orkestar izvoditi poznatu filmsku muziku u večeri nazvanom ” Boje noći”.

Izvor: prijedorgrad.org