Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Sarajevu da je u BiH potrebno više uvažavanja i da je nedopustivo bilo čije uplitanje u zakonodavstvo u BiH.

– Onda je sve tu nakardno. Ne može se naraviti priča o zajedničkoj državi na bazi ignorisnja jednih, drugih, trećih ili prihvatnja podaništva, koje je ovdje nesumnjivo ogromno. Nakon današnjeg sastanka, mislim da smo dalje u vezi sa pitanjem Suda BiH nego što smo bili prije tri mjeseca – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

On je naveo da nijedna presuda Suda BiH, sa stanovišta prava, nije održiva i da je nemoguće u pravnoj praksi da i prvo i drugo odjeljenje Suda BiH bude formirano na istom mjestu.

– U BiH odavno nema ni “p” od prava i svako ko pokušava da priča nešto o pravu u BiH apsolutno je smiješan. U BiH treba više uvažavanja – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da na današnjem sastanku nije postignut dogovor o zakonu o Sudu BiH i da je donekle usaglašen zakon o sprečavanju pranju novca i terorističkih aktivnosti.

– Ostao je problem sjedišta apelacionog odjeljenja. Danas smo čuli da bošnjačka strana nije ni za apelaciono odjeljenje, već za neki oblik suda, što znači da se nismo dogovorili. Mi smatramo da sjedište apelacionog odjeljenja treba da bude u Banjaluci, partneri iz FBiH da bi trebalo da bude na nekoj drugoj lokaciji u Republici Srpskoj – rekao je Dodik, dodavši da sastanak nije dao rezultat.

On je rekao da su pomenuta dva zakona razmatrana “u paketu”, ali da se nisu usaglasili i da zato nije postignut dogovor.

Dodik je rekao da je ovo bio ključni sastanak, ali da izostanak dogovora ukazuje da sljedeći sastanak neće biti moguć.

– Ako je Banjaluka ljudima iz FBiH sporna, onda oni negiraju državnost i sve ostalo. Ako je Banjaluka nedostojna da bi bila sjedište nekog organa, onda je to neko drugo pitanje i ulazi u sferu psihološkog- istakao je Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske.