Rukovodstvo i sindikat prijedorskog javnog lokalnog medija “Kozarski vjesnik” najavili su danas reorganizaciju poslovanja kojom bi se prevazišla finansijska dubioza, a jedan od koraka je gašenje Televizije Prijedor koja posluje u sastavu ovog informativno-poslovnog centra.

Vršilac dužnosti direktora “Kozarskog vjesnika” Goran Vujčić rekao je da televizija od svog osnivanja 1999. godine do danas posluje s gubitkom i da je stoga pokrenuta inicijativa da se kompletna video-produkcija, koja je do sada emitovana putem TV kanala, od sada emituje na portalu i preko društvenih mreža.

“Zahvaljujući Gradskoj upravi, na čelu s gradonačelnikom Slobodanom Javorom, kojem se ovom prilikom zahvaljujemo, našli smo razumijevanje da možemo nastaviti nesmetano poslovanje. Rebalansom budžeta nama je predviđeno 100.000 KM koje ćemo u potpunosti iskoristiti za reprogramiranje obaveza prema Poreskoj upravi”, rekao je Vujčić na konferenciji za medije.

On je najavio da će se informacija naći i pred odbornicima Skupštine grada iduće sedmice i da očekuje podršku za reorganizaciju po kojoj bi se TV kanal ugasio kada mu na kraju godine istekne dozvola za emitovanje prorgama, a radio, novine i portal kao još tri medija u sastavu ove kuće nastavljaju s radom.

“Televizija Prijedor nema adekvatnu opremu za prelazak na digitalno emitovanje. Samo za ovu opremu neophodno je oko 500.000 KM. Za prvih osam mjeseci ostvarila oko 10.000 KM prihoda, gdje je više od pola kompenzacija, a samo jedna mjesečna rata prema Regulatornoj agenciji za komunikacije /RAK/ je 4.600 KM”, naveo je Vujčić.

On je dodao da je u budžetu grada Prijedora za ovu godinu za sufinansiranje “Kozarskog vjesnika” bilo planirano 400.000 KM, da će rebalansom ovaj iznos biti uvećan na pola miliona, da se novcem iz budžeta grada finansiraju bruto plate, a da se vlastitim prihodima kuće finansiraju svi ostali troškovi.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Kozarskog vjesnika” Radmila Radinović Petrović podsjetila je da je ova godina bila veoma teška i turbulentna i da su radnici zbog toga bili u štrajku, a da su onda uspjeli postići dogovor sa gradonačelnikom Prijedora koji im je, kako kaže, izašao u susret i uplatio novac da se ovom mediju deblokira račun.

“Isto tako sa gradonačelnikom smo postigli dogovor da od nove godine imamo povišicu plata za 20 odsto”, istakla je Radinović Petrović.

Ona je najavila da bi iduće sedmice trebao da bude potpisan kolektivni ugovor i dodala da su radnici učestvovali i u izradi nove sistematizacije, iako, kako je istakla, to nije bila obaveza poslodavca.

“Borimo se da imamo ravnopravan, partnerski odnos s direktorom”, poručila je Radinović Petrović i naglasila da reorganizacija medija ne podrazumijeva otpuštanje radnika.

Medij je organizovan kao akcionarsko društvo, gdje je većinski vlasnik Grad Prijedor, sa oko 92 odsto kapitala, a ostalo su mali akcionari, prenose mediji.

Izvor: banjaluka.net