Vjernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave jednu od najvećih svetiteljki u srpskom narodu, zaštitnicu žena i djece Svetu Petku.

Kako navodi SPC, pravoslavni vjernici sutra slave veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, srpskoj svetiteljki u narodu čuvenoj kao Sveta Petka.

Mnogo običaja vezano je za sam sutrašnji dan, a postoje i narodni običaji koji se poštuju veče uoči praznika, odnosno večeras.

Prema narodnom vjerovanju i veče uoči praznika Svete Petke ima posebno značenje.

Poslije večere obično se ide pravo na spavanje. Obavezno se treba tri puta prekrstiti, pa izgovoriti molitvu:

“Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedjeljo, oprosti nas ako smo što pogriješili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bijede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!”

Ovako se obično molio samo domaćin, a žene i djeca se samo triput prekrste. Poslije molitve se spava. Glava se uvijek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvijek se liježe na desnu stranu, jer se tako valja. Gdje ima djece, soba se okadi tamjanom, da se djeca ne bi u snu plašila, piše ŽenaBlic.

Izvor: Srpskainfo