Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara smatra da je Igor Crnadak posljednja osoba na svijetu koja bi mogla nešto da spočitava najvišim zvaničnicima Republike Srpske kojima srpski narod godinama unazad daje povjerenje da ga predstavljaju i vode Republiku Srpsku.

– Crnadak najprizemnijim rječnikom vrijeđa one koji na svakom mjestu i sastanku brane interese srpskog naroda, Republike Srpske i njenih institucija koje je on blatio gdje god je stigao, na javnim i zatvorenim seansama sa svojim moćnim stranim prijateljima. To je bila i ostala nezapamćena sramota gospodine Crnadak, to je jad i čemer politike koju vodite ili Vam je, što je izvjesnije, vode drugi – rekao je Šekara Srni, reagujući na izjavu Crnatka o sastanku premijera Srpske sa šefom delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom.

Šekara je ocijenio da Crnadak, držeći lekcije o diplomatskim pravilima, javnost želi podsjetiti da je bio ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara, vjerujući da je vrijeme donijelo zaborav da je to postao kao izborni gubitnik, voljom SDA i najradikalnijih krugova političkog Sarajeva.

On je naglasio da narod ne vjeruje u ono što Crnadak priča.

– Isfrustrirani politički gubitnik – to je status koji su Vam /Crnadak/ dodijelili birači i srpski narod koji ne vjeruje u to što pričate i jasno prepoznaje šta i u čije ime i za čiji interes radite – naveo je Šekara i zaključio da je Crnadak posljednja je osoba koja može da se odvaži da dijeli lekcije o nekoj sramoti ljudima kojima srpski narod godinama unazad daje povjerenje da ga predstavljaju.

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je juče da je “najnoviji skandal Viškovića koji je na neistinit način prenio stavove šefa Delegacije EU u BiH sa kojim se sastao, prevršio svaku mjeru i da je jedini način da Višković sačuva obraz da uputi izvinjenje građanima Srpske i podnese ostavku”.

– Diplomatsko pravilo u ovakvim slučajevima je da možete javno reći šta ste vi govorili sagovorniku, nikako šta su bili njegovi stavovi, a pogotovo je nezamislivo da te stavove lažno prenesete – rekao je Crnadak.

Višković se u utorak, 24. oktobra, sastao sa Satlerom u Sarajevu i nakon sastanka istakao da se Satler u razgovoru s njim saglasio da je nedopustivo da zemlja koja je na putu da bude članica EU ima neizabranog stranca koji može da interveniše u zakonodavstvo i da većina zemalja EU u suštini to ne podržava.

Iz Delegacije EU u BiH su potom saopštili da je Višković “pogrešno prenio riječi Satlera”, iako su potvrdili da su opsežna međunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja nespojivi sa članstvom u EU.

Autor: SRNA/RTRS