Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da razumije potrebu Elmedina Konakovića da u reagovanju na izjavu ambasadora Izraela u BiH, pred svijetom opravda činjenicu da su gradovi u FBiH u kojima su muslimani većina stali uz Palestince, ali neprihvatljivo je da te stavove iznosi u ime BiH.

– Ne mogu i neću da razumijem da se i to radi, opet, na podmukao način, kvalifikujući građanski rat u BiH agresijom. Ako nije bio građanski rat, a muslimani bili žrtve, kako sugeriše Konaković, onda su agresori bili Srbi iz Trebinja, Zvornika, Rogatice ili Banjaluke. Priča o navodnom genocidu i stradanju Bošnjaka u građanskom ratu u BiH ima za cilj da falsifikuje istorijske činjenice od kojih jedna kaže da je u tom ratu stradalo oko 30.000 Srba, što Konaković prećutkuje – istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske izjavio je za Srnu da nema ništa protiv da ministar Konaković polemiše sa bilo kime, ali ne može za potrebe te polemike da iskrivljuje istorijske činjenice.

– Sarajevo nije evropski Јerusalim, to je gotovo etnički očišćen grad u kojem pravoslavna i katolička crkva i sinagoga sluzže kao objekti za zavaravanje naivnih turista koji u Sarajevu provedu dan u neznanju. Sarajevo je grad iz koga je protjerano 150.000 Srba i koji naseljavaju dominantno muslimani Bošnjaci a sliku multietničnosti im daju članovi diplomatskog kora, koji doduše nisu rezidentni, ali borave tamo – naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da i on, kao i mnogi u Republici Srpskoj, smatraju da je neprihvatljivo da se podrška Palestincima upućuje na skupovima sa zastavama ISIL-a i tzv. Armije BiH.

– Te zastave kvare uvjerenje da su skupovi bili u funkciji apela za brzo okončanje sukoba na Bliskom istoku – konstatovao je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS