Upravo ambasador SAD u BiH Majkl Marfi i njegovi sljedbenici urušavaju Dejtonski sporazum i upravo traže antidejtonska riješenja kako bi mogli da modeliraju Republiku Srpsku, poručio je za RTRS Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara, komentarišući ubrzan proces pred Sudom BiH u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, koji je zakazan za 22. novembra.

– Smetnja takvom modeliranju je upravo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, i iz tog razloga je sva negativna energija usmjerena protiv Dodika i institucija Republike Srpske, ali i Srpske u cjelini, a promoter takve ideologije je upravo Marfi, potom ambasador Velike Britanije, nažalost i neki lokalni izvođači, koji vide šanse da u takvom modeliranju mogu doći na vlast. Međutim, građani Republike Srpske potpuno jasno prepoznaju maligni uticaj Marfija i oni vjeruju predsjedniku Republike Srpske i njenim institucijama – istakao je Košarac.

Košarac napominje da je to samo nastavak prljave aktivnosti ambasadora SAD u BiH.

– Ovo je njegov uticaj na institucije pravosuđa, u ovom slučaju Suda BiH, sa potrebom da se obračunavaju sa zvaničnim politikama Republike Srpske koje su donesene u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom i njegovim malignim uticajem u BiH da se u kontinutitetu svrstava na stranu onih politika koje su definisane protiv Republike Srpske i njenih institucija – dodao je Košarac.

Košarac je istakao da je vidljivo da Marfi vodi prljavu kampanju i dirigovane političke procese protiv predsjednika Srpske i njegove porodice s ciljem da u Srpskoj sprovede značajne probleme, tj. da joj se oduzme imovina, da institucije Srpske budu kažnjene samo zato što obavljaju svoj posao u skladu sa Ustavom.

Autor: RTRS