Advokat Milan Petković izjavio je danas da je očito da neko ne želi da prihvati Banjaluku kao grad u kojem će biti sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH jer želi centralizovanu BiH sa svim institucijama u Sarajevu ili nadomak njega.

On je ukazao da Banjaluka nema nijedno sjedište pravosudnih institucija BiH.

– Sjedište Suda i Tužilaštva BiH je u Sarajevu, zatvora u Istočnom Sarajevu – ne vidimo nikakav razlog zbog čega apelaciono odjeljenje Suda BiH ne bi bilo u Banjaluci. Bilo kakvo davanje obrazloženja nije logično – rekao je Petković.

Petković smatra da predstavnici ЕU u BiH ne mogu da određuju gdje će biti sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH, te da Republika Srpska ima potpuno razumno obrazloženje zbog čega traži da to bude u Banjaluci.

On je rekao da, ako su željeli da pomognu, onda su trebali da savjetuju svoje partnere iz bošnjačkih političkih stranaka da prihvate Banjaluku kao sjedište u ovom konkretnom slučaju, te da nema potreba da se insistira na Istočnom Sarajevu.

– Samo sarajevskim političarima nije Banjaluka prihvatljiva, očito iz animoziteta prema Banjaluci koji pokazuju već dugi niz godina – izjavio je Petković, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Petković je rekao da saopštenje Delegacije ЕU u BiH, u kojem su naveli da su razočarani nepostizanjem kompromisa političkih lidera u BiH u vezi sa sjedištem apelacionog odjeljenja Suda BiH, ničemu ne doprinosi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da stav Delegacije ЕU u BiH u vezi sa sjedištem apelacionog odjeljenja Suda BiH potvrđuje da u BiH ne može biti razgovora i dogovora sve dok neko spolja nameće stavove, svrstavajući se na jednu stranu.

Izvor: SRNA/ATV