Ako se u nedjelju ujutru probudite razdražljiviji nego inače, nemojte se čuditi – počinje zimsko računanje vremena. U noći između 28. i 29. oktobra u 3 sata ujutro, naše časovnike pomjerićemo za jedan sat unazad, premda ćemo spavati duže, mnogima ova promjena neće prijati.

Kako pomjeranje časovnika najviše utiče na meteoropate i hronične bolesnike, nema sumnje da će i oni kojima baš ništa ne fali osjetiti ovu promjenu na svojoj koži. Rasijanost, pospanost, umor i bol u glavi samo su neke od tegoba koji će uticati na vaš organizam, koji će zbog novonastale promjene svakako biti pod stresom.

Doktorka Ljiljana Velkov, profesor anatomije i fiziologije ističe da se, pogotovo u zadnje vrijeme, sve više ljudi žali na nagle promjene vremena, ali i pomjeranje časovnika, te da je veoma važno imati kvalitetan san kako bi se organizam oporavio.

Potrebno nekoliko dana da se organizam navikne

– Vikendom se sat pomjera iz nekoliko razloga, ali onaj najvažniji je privikavanje. U nedjelju je najbolje da legnete malo ranije kako biste se probudili na vrijeme i dobro se odmorili. Pomjeranje sata je neminovno, a mi smo navikli na to, iako nam prvih nekoliko dana ne prija. Mnogim ljudima smeta i potrebno je vrijeme kako bi se navikli. Popijte kafu, uzimajte tečnosti dovoljno, doručkujte na vrijeme, jedite voće, povrće, fiizički se krećite tokom dana i onda će vam biti lakše uveče da zaspite, a sutradan i da se lakše probudite. Da bi se organizam navikao potrebno je nekoliko dana, ipak svaki organizam je priča za sebe, pa tako kod nekoga može to privikavanje trajati i malo duže – objašnjava dr Velkov.

S obzirom na to da će dan sada biti kraći, a noć duža i hladnija, neće više biti toliko sunca, pa će i to biti još jedan važan faktor koji će uticati na građane, a mnogi će se osjećati razdražljivo, bezvoljno, neki čak i depresivno.

– Ovo će možda najviše pogoditi one koji rade, dok završe sa poslom već će pasti mrak, a oni neće imati priliku da vide dnevnu svjetlost. Sve to utiče nepovoljno na bioritam čovjeka, ali i njegovu psihu, zato je veoma važno naći balans, ali i način da se organizam oporavi i dopuni svoje baterije – ističu stručnjaci.

Nedovoljno sna utiče na imunitet

A kako raspoloženje nerijetko zavisi od vremena, naročito kada nastupi jesen moguća je pojava i “zimske depresije” čiji je jedan od simptoma teže uspavljivanje, a prema riječima ljekara, nedovoljno sna utiče i na imunitet, ali i na kompletno funkcionisanje, a svaki stres izaziva napetost.

– Stres je neophodno smanjiti, a smanjićete ga ako ste tokom dana fizički aktivni, ako se zdravo hranite, ne preskačite terapiju ako imate neki hroničnu bolest… Boravak na otvorenom, lagana šetnja prije spavanja će vam u tome pomoći, vjetrite prostorije takođe. Ono što se nikako ne preporučuje je kasna večera, nju bi najkasnije trebalo obaviti do 19.20, minimum dva sata prije spavanja. Ako se samo malo potrudite i okrenete ka zdravim navikama, neće biti problema – objašnjava dr Velkov.

Izbacivanje iz ravnoteže

Svako ovakvo pomjeranje je izbacivanje iz ravnoteže, iz uobičajenog ritma na koji je naš organizam naviknut, zato je neminovno da se usljed pomjeranja sata probudimo drugačiji.

– Imamo određene hormone koji nas štite, to su hormoni sna i oni nas pripreme za odmor i rad u toku dana. Zato je potrebno vrijeme adaptacije na ovu promjenu. Što je osoba mlađa brže će se adaptirati, ali promjenu ove vrste svi osjete. Neko samo prve sedmice, a neko i dvije do tri nedjelje kasnije – kažu stručnjaci.

Kako se što brže prilagoditi?

Kako stručnjaci ističu, one osobe koje znaju da im teško pada prilagođavanje na zimsko računanje vremena treba nedjelju dana, do dvije, da počnu da se pripremaju. Važno je da svaka osoba prilagodi svoj ritam života, tj. dnevnu rutinu, novim okolnostima.

– Savjetuje se da se što više šeta tokom dana, da se i to malo dnevnog svjetla iskoristi na što bolji način, pogotovo oni stariji. Takođe, poželjno je uključiti i što više fizičke aktivnosti – kažu stručnjaci, piše Telegraf.

Izvor: Srpskainfo