Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave svetog sveštenomučenika Lukijana.

Rođen je od blagorodnih roditelja u Samosatu u Siriji. U mladosti je stekao vrlo široko obrazovanje svjetsko i duhovno.

Muž znamenit kako po učenosti tako i po podvižničkoj strogosti života. Razdavao je imanje svoje siromašnim, a on se izdržavao sastavljanjem poučnih djela, i od toga se kao od nekog rukodjelja hranio.

Vrlo je veliku uslugu učinio crkvi time što je prema jevrejskom tekstu ispravio mnoga mjesta u Svetom Pismu, koja jeretici shodno svome naopakom učenju bjehu iskvarili. Zbog učenosti i duhovnosti bi rukopoložen za prezvitera u Antiohiji. U vrijeme Maksimijanovog gonjenja, kada namučeni bjehu sveti Antim Nikomidijski i sveti Petar Aleksandrijski, bi i sveti Lukijan u spisku onih, koje car željaše pogubiti.

Ni mala djeca ne bijehu pošteđena. Dva dječaka, koji ne htješe jesti od idolskih žrtvi, bjehu bačeni u vrelo kupatilo, gdje u mukama predadoše duše svoje svete Bogu. Neka učenica Lukijanova, po imenu Pelagija, da bi sačuvala djevstvenu čistotu svoju od razvratnih nasilnika, baci se s krova kuće na zemlju i razbi se.

Lukijan bi doveden u Nikomidiju pred cara. Uz put savjetima svojim uspije da obrati u vjeru Hristovu 40 vojnika. I svi mučenički skončaše. Poslije ispitivanja i bijenja sveti Lukijan bi bačen u tamnicu, gdje bi mučen glađu.

“On je prezreo glad, piše Zlatousti Jovan o sv. Lukijanu, prezrimo i mi raskoš i uništimo vlast čreva da bi, kada dođe vrijeme koje od nas zahtjeva takvog mužestva, budući unaprijed prigotovljeni pomoću manjih podviga, javili se slavnim u vrijeme borbe.” Na Bogojavljenje pričesti se u tamnici, i sutradan predade duh svoj Bogu.

Iako dan Svetog Lukijana nije upisan crvenim slovom u pravoslavni kalendar, danas treba postiti u znak sjećanja na ovog sveštenomučenika koji je umro od gladi, prenose Novosti Magazin.

Tropar 

Mučenik Tvoj Gospode, Lukijan, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.

Izvor: Srpskainfo