Božana Kantar iz Busnova bavi se organskom proizvodnjom otkad posjeduje ”svoje parče zemlje”. Posao je izazovan, ali kaže da svake godine napreduje učeći na greškama. Čita stručnu literaturu, gleda povrtarske emisije, dokumentarce o planeti Zemlji, a odnedavno i uz pomoć interneta dolazi do neophodnih znanja koja su joj, kako kaže, olakšala posao.

Na porodičnoj parceli površine 1.000 kvadratnih metara u Busnovima, Božana Kantar sadi sve vrsta povrća. Većinu toga prerađuje, a kako kaže, posla u bašti ima tokom cijele godine. Sjemena skuplja sama, ali ih i razmjenjuje sa drugim proizvođačima. Trudi se da sačuva stare sorte od zaborava. Već se deset godina bavi proizvodnjom batata, u narodu poznatijem kao slatki krompir. Ove godine zasadila je 500 sadnica.

”Muž i ja smo se vraćali iz Hrvatske. Imali smo kod sebe 20 KM za hranu dok putujemo. Kad sam vidjela batat, molila sam ga da ga kupimo. Nije mi bilo bitno hoću li biti gladna, samo da ga uzmemo. Iako se muž čudio šta je to, pristao je da ga kupi. Čitala sam ja o batatu i znala sam o čemu je riječ,  zbog toga sam i htjela da ga proizvodim. Tako je i bilo. U februaru se u gajbe stavlja zemlja i batat se položi i drži u toplom”, priča Kantareva.

Najzahtjevniji dio posla u uzgoju ove kulture je uzgoj presadnice u kontrolisanim uslovima, koja će biti presađena u baštu. Vadi se u periodu od avgusta do oktobra.

”Vadi se prije opasnosti od mraza. Treba ga sušiti. Što se duže suši, duže traje. Može se on vaditi u novembru, ali u oktobru je to najbolje uraditi”, navodi Božana.

Brojne su prednosti batata, priča Božana. To je izuzetno zdrava namirnica.

”Najvažnije je koliko ima betakarotena, grupe A i B vitamina. Ima antioksidanse. Dobar je prvenstveno za ljude koji imaju šećernu bolest, koji su preživjeli srčani udar, za regulaciju tjelesne težine, za male bebe je to prva hrana koja se daje. Jedna porcija batata dnevno daje vam minerale i vitamine”, priča Božana.

Potražnja za organskim namirnicama je sve veća, pa je ova vrijedna domaćica često primorana da odbija kupce, jer proizvodi samo za vlastite potrebe. Cijena organski uzgojenog batata po kilogramu je sedam maraka.

Izvor: kozarski