Nagrada za najbolju predstavu u cjelini na 16. Međunarodnom festivalu pozorišta pripala je predstavi ” Gospođica” rađenoj po tekstu Ive Andrića u režiji Đurđe Tešić i u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagrada je uručena direktoru ove pozorišne kuće Dijani Grbić koja je , zahvaljujući se u ime svih nagrađenih, naglasila da je zadatak pozorišta i pozorišnih festivala povezivanje ljudi koji gaje istu strast i ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti, a i samom životu.
” U ime nagrađenih željela bih da zahvalim na ukazanom povjerenju žiriju koji je pokazao da prepoznaje napore našeg rada kako bismo publici uspješno donijeli najbolje od onoga što znamo , a to su naše pozorišne predstave” , rekla je Grbićeva.

Ona se zahvalila publici i organizatorima koji su, kako je istakla, svojoj srdačnom dobrošlicom doprinijeli da učesnici festivala ostave traga na prijedorskoj festivalskoj sceni.
Nagrada publike pripala je Knjaževsko- srpskom teatru Kragujevac za predstavu “Na rubu pameti” po tekstu Miroslava Krleže, u režiji Marka Misirače, kojem je pripala i nagrada za najbolju režiju.
Nagradu za najbolju glumicu ponijela je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić za ulogu Rajke Radaković u predstavi ” Gospođica” , dok je nagradu za najboljeg glumca dobio glumac Satiričkog kazališta” Kerempuh” iz Zagreba Hrvoje Kečkeš za ulogu Agatona Arsića u predstavi “Ožalošćena porodica”, Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibata.
Nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Avramu Cvetkoviću iz Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, za najbolju scenografiju Adisi Vatreš- Selimović u predstavi ” Djeliba” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, dok je nagradu za najbolju kostimografiju dobila Jelena Janjatović za predstavu ” Na rubu pameti” .
Nagrada za najbolju autorsku muziku pripala je Vladimiru Pejkoviću u predstavi ” Gospođica”.Posebne nagrade za dramatizaciju pripale su Vidi Davidović u predstavi “Na rubu pameti” i Vanji Ejdus za “Gospođicu” dok je posebna nagrada za scenski govor pripala Dejanu Sredojeviću za predstave “Ožalošćena porodica” i “Na rubu pameti”.
Nakon uručenih nagrada, nagrađenima je čestitao i festival zvanično zatvorio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji zahvalio Pozorištu Prijedor, kao domaćinu na dobro odrađenom poslu organizacije ovog festivala.
“Sala pozorišta je svako veče bila puna što govori o prijedorskoj publici koja njeguje ljubav prema ovoj umjetnosti i kulturi uopšte i prema festivalima po kojima je ovaj grad poznat”, rekao je Javor.
On je dodao da je grad ponosan na Pozorište Prijedor koje ove godine obilježava 70 godina postojanja i rada u kojem su stasavale mnoge generacije glumaca koji su proslavili ime grada.
Žiri Festivala u kojem su bili književnica Snežana Kutrički, kao predsjedavajuća te režiser Zlatko Sviben i glumica Jelena Stajkovac izrazio je zadovoljstvo da je pet festivalskih predstava izvedeno pred punom pozorišnom salom, a posebno su izrečene pohvale na račun premijere predstave “Kauboji” u režiji Davida Alića po tekstu Saše Anočića u izvođenju Pozorišta Prijedor koja je bila van festivalske konkurencije.
” Želim da vam čestitam na publici i na podršci koju su pružili glumcima na ovim daskama koje život znače, kao i selektoru Zoranu Barošu čija selektorska priča ima i podtekst, a to je domaći dramski tekst i za nas je bilo iznenađenje sa kojom se predanošćču i ljubavlju on njeguje “, izjavila je predsjednica žirija Snežana Kutrički.
Program večerašnje ceremonije dodjele nagrada i zatvaranja festivala upotpunili su glumci Pozorišta na Terazija i njihov orkestar koji su izvodili poznatu filmsku muziku u nastupu nazvanom ” Boje noći”.
Generalni pokrovitelj festivala je grad Prijedor, a sponzori Arcelor Mital Prijedor, Tvornica keksa “Mira”, ” Prijedorčanka” i Ša fest.

Izvor: prijedorgrad.org